Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Castelul din Ciucea, 1920. Aici a murit Goga şi a trăit Ady Endre. O mare prietenie româno-maghiară

O carte poştală (arhiva www.portalcj.ro) din 1920 cu Castelul din localitatea clujeană Ciucea, exact din anul în care l-a cumpărat Octavian Goga de la văduva bunului său prieten Ady Endre, cel mai mare poet maghiar al secolului XX, a cărui dată de naştere este mâine. Aici a trait Ady Endre, aici a murit şi a fost îngropat Octavian Goga.

Domeniul pe care se află astăzi conacul a aparținut avocatului Miklos Boncza din Huedin. La sfârșitul secolului XIX, acesta va ridica un castel aici, la insistențele nepoatei sale, fiica unei surorii a sa. Ulterior, nepoata se va mărita cu unchiul Miklos Boncza, din căsnicia lor venind pe lume Berta Boncza, cea care ulterior va deveni soția lui Endre Ady. Aceasta își va petrece copilăria pe domeniul de la Ciucea, iar după căsătoria din 1914 cu Ady, domeniul le va deveni reședință în perioada 1915-1917. După moartea lui Endre Ady din ianuarie 1919, Berta îi scrie lui Goga, oferindu-i domeniul spre vânzare. Dată fiind prietenia strânsă care existase dintre el și Ady, acesta se va deplasa la Ciucea în vara anului 1919. Constată că imobilul se află înr-o stare proastă, dar decide totuși să îl cumpere la prețul solicitat de văduva lui Ady, în pofida opoziției Veturiei Goga. Aceasta scria ulterior: „Eu eram în contră să cumpărăm o ruină. Octavian mi-a răspuns: “Nu se pune chestiunea așa. O văduvă nu se refuză și cînd acea văduvă este văduva lui Endre Ady, cumpăr proprietatea chiar dacă ar fi să o fac cadou cuiva.””.

Decizia lui Goga provine de la spijinul moral pe care acesta l-a primit de la Ady cînd poetul român era întemnițat la Seghedin de către autoritățile ungare, din cauza opțiunilor sale politice. Ady Endre publica atunci la Budapesta în ziarul Vilag un articol sub titlul Robia lui Octavian Goga în care nota: „Când ospitalitatea ungurească oficială îl trata pe Octavian Goga, marele poet al românilor în temnița de la Seghedin, i-am trimis salutul meu. Fratelui, salut de frate! Dragoste nobilului luptător! Salutul i l-am trimis atunci dintr-un sanatoriu unde profesorii Szabo și Zelosi, medici ai sanatoriului, m-au pus pe picioare. Acum, după atâtea și atâtea săptămâni, cu toată sănătatea mea, totuși mă întorc timid și-l invidiez pe Goga…”.

Pe 20 octombrie 1920, Berta Boncza a semnat actul de vânzare-cumpărare la Budapesta, și 8 zile mai târziu Goga semnează la București documentul prin care devenea proprietarul domeniului contra sumei de 280.000 de coroane.

Aici a murit Octavian Goga. Cu câteva zile înainte de moarte părea vesel, dar era încă foarte trist după ce a fost demis din funcţia de premier de către Carol al II-lea. Părea că-şi mai revenise din zbucium, vorbea şi râdea cu sătenii din Ciucea. Dar a suferit un atac vascular cerebral şi a murit două zile mai târziu, pe 7 mai, ora 14,06, la 57 de ani. Din aceeaşi cauză murise şi tatăl său.
*Octavian Goga (1 aprilie 1881, Rășinari, 7 mai 1938, Ciucea), poet, publicist, premier al României şi ministru de Interne, membru al Academiei Române.

*Ady Endre (22 noiembrie 1877, 27 ianuarie 1919), poet maghiar, considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți ai sec. XX şi ai literaturii maghiare.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTOGALERIE. Parcul Feroviarilor se schimbă la faţă. Cum va arăta

Parcul Feroviarilor se schimbă la faţă. Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca a aprobat astăzi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții...

Închide