Oamenii de afaceri francezi din Transilvania sunt nemulţumiţi de lipsa de pe piața muncii personalului calificat pentru meserii cu profil tehnic și industrial. Ei aşteaptă ca guvernul și parlamentul să facă reformă pe piața muncii prin învățământul dual.
“Avem un fenomen în România care privește imaginea industriei tehnice în România, fiind constatată o lipsă de meseriași – personal calificat pentru meserii cu profil tehnic și industrial. E nevoie să trezim apetitul pentru meserie al tinerilor, deoarece meseriile tehnice s-au schimbat față de ceea ce a fost în urmă cu 30 de ani, condițiile de muncă din companiile din industrie sunt deosebite și trebuie să le comunicăm și părinților aceste lucruri, pentru a-și îndruma copiii spre fabrici. Zona Clujului, a orașelor din Transilvania, și-a îmbunătățit mult calitatea vieții, astfel că nu mai este un argument să pleci să lucrezi în Germania sau în altă țară, avem orașe dezvoltate, care au un bun sistem de internet, sisteme private de sănătate și un grad crescut de siguranță. Așteptăm de la viitorul Guvern și viitorul Parlament să continue procesul de reformă pe piața muncii prin învățământul dual și reactivarea meseriilor de subingineri”, spune consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, administrator al unei firme franceze.
El a adăugat că în România lipsește o treaptă intermediară, în condițiile în care, în unele cazuri, nu este neapărat nevoie de ingineri, ci de tehnicieni superiori – subinginerii.
Directorul AJOFM Cluj, Otilia Niste, a spus, la rândul său, că trebuie să se revină la conceptul potrivit căreia ”meseria este brățară de aur”.
Rata șomajului în județul Cluj este de 2,3%.