După 11 ani de pauză, Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează, începând din această seară şi până pe 30 noiembrie, a 18-ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa.
“Organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, după o absenţă de 11 ani, UTE Fest reuneşte, în perioada 19-30 noiembrie, spectacole din Italia, Grecia, Serbia, Portugalia, Luxemburg, România, Bulgaria, Rusia, Republica Cehă, Ungaria, Germania.
Evenimentul debutează de la ora 19.00, în Sala Mare, cu premiera Teatrului Maghiar de Stat Cluj, “Mutter Courage şi copiii ei” de Bertold Brecht şi Paul Dessau, în regia cunoscutului regizor Armin Petras. Spectacolul este realizat în coproducţie cu Staatsschauspiel Dresden.
“‘Mutter Courage şi copiii ei’ vorbeşte despre viaţa unei femei singure, care trece prin Războiul de treizeci de ani din secolul al XVII-lea, ca vivandieră, împreună cu copiii ei. Războiul este cel care îi asigură traiul, dar îi şi ia pe toţi cei trei copii ai săi. În ciuda pierderilor suferite, Mutter Courage nu se schimbă, nu învaţă nimic, nu regretă nimic. Este întotdeauna gata să meargă mai departe. Piesa lui Brecht şi Dessau este o baladă tragicomică despre lipsa de sens, dar şi despre bucuriile vieţii, care pot să apară chiar şi în cele mai dificile momente. Trebuie să continui să cânţi, să dansezi şi să iubeşti chiar şi atunci când totul în jurul tău se prăbuşeşte. În acelaşi timp, impulsul continuu de a merge mai departe înseamnă şi asumarea faptului că oamenii nu se schimbă şi totul rămâne aşa cum a fost.” scria Armin Petras.
Miercuri, 20 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Studio, este programat “Concord floral” de Jordan Tannahill, pus în scenă de Ferenc Sinko la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
“Digital Natives (Băştinaşi digitali)” este un proiect teatral internaţional al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) care reuneşte mai multe teatre membre şi oferă creatorilor din diferite generaţii posibilitatea, spaţiul şi timpul necesar unor explorări reciproce, sincere, fără idei preconcepute.
Drama “Concord Floral”, un punct de reper al proiectului, este prezentată atât la Cluj, cât şi în alte patru oraşe europene, de către trupele selecţionate şi formate exclusiv din studenţi băştinaşi digitali. Spectacolul abordează teme generale precum remuşcarea, sexualitatea, consecinţele irevocabile ale gesturilor noastre necumpătate, singurătatea ascunsă în spatele convieţuirii în colectivitate, şi care nu poate fi evitată – o abordare din perspectiva acestei generaţii speciale.
De la ora 20.00, în Sala Mare, se joacă “Nel tempo degli Dei – Il Calzolaio di’Ulisse (În epoca zeilor – Pantofaru lui Odiseu)” de Marco Paolini şi Francesco Niccolini, un spectacol al Piccolo Teatro di Milano pus în scenă de Gabriele Vacis.
“Cu câţi şi, mai ales, cu care zei trebuie să se confrunte omul în zilele noastre? În mod evident, nu mă refer la convingerile de nezdruncinat ale unui credincios,ci la îndoielile rezonabile ale celor care, luând în considerare vremurile în care trăiesc, se gândesc cu uimire şi deziluzie la accelerările propuse rasei umane… Pentru mine, Ulise este cineva care ştie multe despre zei, iar atunci când se confruntă cu sirenele nemuririi, ştie să găsească în sine voinţa de a rezista.” scria Marco Paolini, unul dintre autorii textului.
Despre război, oameni, singurătate şi zei în primele zile ale UTE Fest 2019, o ediţie care aduce la Cluj nume de marcă ale scenei europene”, informează organizatorii.