O asociaţie din Cluj dă o mână de ajutor părinţilor nevoiaşi din alte judeţe care stau cu copilul internat în spital sau care vin cu el pentru tratamente sau analize şi nu au unde să stea. ONG-ul Life Education for All a găsit un apartament cu trei camere, aproape de centrul oraşului, unde părintele poate sta gratuit câteva zile, poate găti sau spăla haine pentru copil.
Părinţii care au copii internaţi în spitalele din Cluj sau vin pentru diverse analize, provin din alte judeţe şi au un venit lunar până în 3.000 de lei pe familie pot să stea gratuit, câteva zile, într-un apartament pus la dispoziţie de Asociaţia Life Education for All.
Accesul la apartament se face în bază unei programări dinainte stabilite fie pe mailul asociaţiei, fie la telefon, ambele disponibile pe site-ul ONG-ului.
Pentru programare e nevoie de acte medicale care dovedesc starea cronică a copilului, adeverinţe de venit ale părinţilor, document ce arată numărul zilelor de spitalizare în Cluj, dar şi eventual o recomandare din partea personalului medical. Apartamentul este situat în zona Pieţei Mihai Viteazu, aproape de centrul oraşului, are trei camere, două băi, un living, e mobilat şi se află la parterul unui bloc nou construit. Poate găzdui maxim 6 persoane simultan.
Dacă veniturile părinţilor depăşesc 3.000 de lei, dar au nevoie de un loc unde să stea pe durata analizelor copilului pot achita o taxă modică de 25 de lei pe noapte şi vor putea sta doar 5 nopţi consecutive, şi doar în limita locurilor disponibile.
Condiții pentru părinți:
Speranţa din vara lui 2017 Oana Mîndruţ, preşedintele Asociaţiei Life Education for All (LEFA), spune că proiectul „Acasă“ a pornit de la o nevoie la care nu mulţi se gândesc. Anul trecut, prin vară, cunoscuse la Oncopediatrie, la Clinica Pediatrie 2, o fetiţă din Baia Mare pe nume Speranţa. Făcea chimioterapie. Sora fetei o întrebase pe Oana Mîndruţ dacă ar putea-p ajuta cu o cazare gratuită pentru zilele în care era nevoită să stea alături de Speranţa, la spital, în Cluj.
A găsit sprijin la o voluntară a asociaţiei, însă întrebarea surorii Speranţei a făcut-o pe Oana să conştientizeze nevoia unui loc pentru rudele copiilor bolnavi care vin la tratament, la Cluj. Înainte de Crăciunul anului trecut, două voluntare ale LEFA, angajate la firme de IT, şi-au arătat disponibilitatea pentru o nouă iniţiativă şi aşa a pornit proiectul „Acasă“. Mamele ce aveau copii la Oncopediatrie şi asistentele medicale au sfătuit-o pe Oana ca viitoarea locuinţă pentru părinţi să fie cât mai aproape de spital. „Atunci când copilul ţii foarte rău, nu îndrăzneşti să pleci nici măcar o oră de lângă el“, adaugă Oana Mîndruţ.
Apartamentul l-au găsit greu: „Când auzeau despre ce e vorba, proprietarii nu vroiau“, adaugă Oana. O altă mână de ajutor Întrebată de ce ar mai fi nevoie, coordonatoarea LEFA spune că momentan există bani pentru 9 luni de chirie a apartamentului, dar trebuie achitate utilităţile şi ar prinde bine un parteneriat cu un supermarket care să dea lunar produse de curăţenie, de igienă. Oamenii care vor să dea o mână de ajutor acestui proiect o pot face donând pe bursabinelui.ro. Pentru acest proiect, LEFA mai are în plan câteva acţiuni: luni, 12 februarie, va avea loc un spectacolul de teatru cu Elena Ivanca la Q Caffe, miercuri, 14 februarie – salonul de frumuseţe Esteline va dona banii primiţi către LEFA de la cei ce se programează în această zi, respectiv pe 5 martie, la Casino, în Parcul Central, va avea loc o licitaţie cu tablouri, tot pentru acest proiect.
Cruda realitate din spate unor cifre seci Circa 30.000 de copii sunt internaţi în spitalele clujene. Aproape 40% dintre cazurile din cele şase clinici de pediatrie din Cluj sunt copii bolnavi cronic sau în recuperare care stau în spital între o săptămână şi 6 luni de zile. Este vorba de copii care suferă de afecţiuni precum: cancer, neurofibromatoză, afecţiuni neuro-psihice, transplante, insuficienţă renală, cardiacă sau respiratorie, malformaţii congenitale etc. În plus, aproximativ 25% dintre copiii internaţi la Cluj provin din familii ce locuiesc în afara Clujului şi care se luptă cu sărăcia.
„Absolut toţi aceşti copii trebuie să vină la controale, analize sau tratamente, săptămânal sau cel puţin lunar. Niciun spital din Cluj-Napoca care are saloane de copii, nu are condiţii de spitalizare şi pentru părinţii acestor copii, deşi prevăd obligativitatea internării copilului doar însoţit de un adult. Părinţii sunt nevoiţi să doarmă în acelaşi pat cu copiii lor, nu au unde să spele şi să usuce haine, nu au unde să se odihnească în timpul zilei şi nici unde să facă un ceai copilului lor. Majoritatea părinţilor nu-şi permit financiar să stea în chirie sau la hotel pe perioada spitalizării copilului dar nici nu au inima să-l lase singur în spital“, sublinia Oana Mîndruţ, preşedintele Asociaţiei Life Education for All, într-un comunicat.
Sursa: Adevărul