101 reţete culinare din ouă. Celebra Sanda Marin vă ajută să vă pregătiţi de Paşti.
Dacă vă plac preparatele culinare din ouă, de Paşti sau în viaţa de zi cu zi, celebra creatoare de reţete culinare, Sanda Marin, vă dă o mână de ajutor cu o cărţulie din 1942, “101 feluri de mâncări din ouă” (arhiva www.portalcj.ro).
Cartea de faţă a apărut în 1942 la editura “Cartea Românească”, unde tatăl său, marele cărturar Ion Simionescu, era director.
O intelectuală rasată
Sanda Marin (numele adevărat Cecilia Maria Zapan, născută Simionescu, decembrie 1900, 1961) este autoarea celebrei cărți de bucate românești.
S-a născut într-o familie din elita intelectualităţii Iaşului. Tatăl ei, cărturarul Ion Simionescu, a fost un reputat naturalist, paleontolog, geograf, devenind profesor universitar la nici 30 de ani.
Cecilia a beneficiat de o educaţie aleasă, vorbea franceza, engleza şi germana. A studiat pianul la Paris şi apoi cu faimoasa Florica Musicescu, profesoara lui Dinu Lipatti şi a lui Dan Grigore. A crescut într-o casă vizitată de spirite luminate ale vremii: cărturari, scriitori, muzicieni, actori, pictori. A fost căsătorită cu Mihai Zapan, doctor în chimie, şi și-a transformat căminul într-o oază de bucurie pentru prietenii pe care îi încânta exclusiv cu creații gastronomice proprii.
A ales gastronomia în loc de muzică şi litere
Ar fi putut să urmeze cariere strălucite în muzică şi litere, dar, nemulţumită de cărţile de bucate existente pe piaţă, în anii 1930 s-a hotărat să demonstreze cu forțe proprii că și gătitul poate fi o artă.
“Cartea de bucate” a Sandei Marin a apărut în 1936 la editura Cartea Românească, cu o prefaţă a lui Păstorel Teodoreanu.
Ulterior, cartea a fost tradusă în mai multe limbi, printer care engleză şi germană. Cartea sa a fost primul manual complet de gastronomie apărut pe piaţa din România şi a avut un mare succes, atât în ţară, cât şi în străinătate.