Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

Cluju-i fruntea! Primul pe țară la îmbolnăviri cu rujeolă

Cluju-i fruntea! Primul pe țară la îmbolnăviri cu rujeolă. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania raportate pana la data de 19.06.2020 este 20 161, din care 64 de decese.

In perioada 15.06.2020 – 19.06.2020 au fost raportate inca 11 cazuri nou confirmate in 3 judete, astfel: CLUJ – 6 cazuri,  SATU MARE – 4 cazuri,  BIHOR – un caz.

Cazurile de rujeola raportate saptamanal au avut debutul in urma cu 2-4 saptamani; confirmarea si clasificarea unui caz dureaza in medie 3 saptamani.

Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră prodromală, rinoree, tuse chinuitoare și conjunctivită. Petele (semnul) Koplik patognomonice apar după 2 pînă la 4 zile, de obicei pe mucoasa bucală în dreptul molarilor superiori 1 și 2. Aceste pete seamănă cu granulele fine de nisip alb înconjurate de areola inflamatorie. Dacă sunt numeroase, întregul cîmp de fond poate să fie un eritem pestriț. Apar faringita și inflamația mucoasei laringiene și traheobronșice. Secrețiile nazale, mucoasa faringiană și, adesea, sedimentul urinar conțin celulele gigante multinucleate caracteristice. Iritația caracteristica apare la 3-5 zile de la debutul simptomelor, de obicei la 1-2 zile după apariția semnului Koplik. Erupția debutează în fața sau în spatele urechilor și laterocervical sub forma unor macule neregulate care devin rapid maculopapulare și se extind rapid (în 24 pînă la 48 ore) pe trunchi și pe extremități în timp ce încep să pălească de pe față. Dacă iritația este deosebit de severa, apar peteșiile sau echimozele.

În perioada de vîrf a bolii, temperatura poate depăși 40 °C (104 °F), cu edem periorbital, conjunctivită, fotofobie, tuse chinuitoare, iritație extensiva și prurit blînd; în general, pacientul are un aspect bolnav. Leucopenia cu limfocitoza relativă este frecventă. Simptomele și semnele generale evoluează în paralel cu severitatea erupției și variază de la o epidemie la alta. După 3 pînă la 5 zile, febra scade, starea pacientului se ameliorează și iritația începe să pălească rapid, lăsînd în urmă o decolorare bronz-maronie, urmată de descuamare.

Cluju-i fruntea! Primul pe țară la îmbolnăviri cu rujeolă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Un bărbat de 38 de ani din Dej e căutat cu disperare de familie

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din municipiul Dej, județul Cluj, a plecat de la locuinţa sa la...

Închide