Prin foarte posibila desemnare a Gabrielei Ciot pentru funcţia de comisar european din partea României, Clujul este pe cale să păstreze tradiţia şi să-l dea şi pe al patrulea comisar european pe care l-a avut România de la aderarea sa la UE, în 2007.
Primul mandat de comisar european a fost deţinut, doar timp de doi ani, de la aderarea României la UE în 2007 şi până la finalul mandatului Comisiei Barroso, în 2009, de Dacian Cioloş, şi tot el a fost comisar european din partea României şi în al doilea mandat al Comisiei Barroso (2009-2014). Dacian Cioloş este de loc din Sălaj, dar a făcut studiile la Cluj-Napoca şi este foarte apropiat de Cluj.
Al treilea mandat de comisar european din partea României a fost deţinut de Corina Creţu, originară din Sălaj, dar foarte apropiată de Cluj şi de Grupul de la Cluj. De asemenea, ea a avut la Cluj birou de europarlamentar şi fostul preşedinte al PSD Cluj, Horia Nasra, a activat la biroul său europarlamentar.
După ce viitoarea Comisie Europeană i-a respins pe Rovana Plumb şi pe Dan Nica, singura rămasă în cărţi pentru funcţia de comisar european din partea României este clujeanca Gabriela Ciot, absolventă a UBB. Ea s-a născut pe 11 noiembrie 1975, este căsătorită, actualmente este secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul MAE, şi conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Foto: Gabriela Ciot şi Horia Nasra (Facebook/Gabriela Ciot)