Ultima actualizare: 23.4.2024
Locale

FOTOGALERIE. 20 de ani fără clujeanul Ion Raţiu. „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“

20 de ani fără clujeanul Ion Raţiu. „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“. Aşa a spus Ion Raţiu într-o frază celebră, care sintetizează democraţia.

În imgine este o dedicaţie de-a sa din 1994, pe o carte despre înaintaşul său Ioan Raţiu (arhiva www.portalcj.ro).

Ion Rațiu (6 iunie 1917, Turda, 17 ianuarie 2000, Londra) a fost un reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD). Este descendent al Familiei Rațiu de Nagylak (Noșlac), din Turda. Familie atestată în Transilvania la începutul sec. al XIV-lea și reînnobilată în anul 1625 de către principele Gabriel Bethlen.

În 1940 a fost numit consilier la Legația României de la Londra. Între 1940 și 1990 a locuit în Regatul Unit. Acolo a înființat și finanțat Fundația Rațiu şi a fondat în 1984 Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

În ianuarie 1990 a ajutat la refacerea PNŢ alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreședinte al PNȚCD. A candidat la funcția de președinte al României la alegerile din 1990, dar a obținut doar 4,29 % din voturi și s-a plasat pe locul 3.

Dr. Ioan Rațiu (19 august 1828, 4 decembrie 1902), om politic român transilvănean, avocat, unul din întemeietorii Partidului Național Român din Transilvania, al cărui președinte a fost în 1892-1902.

A fost unul din principalii autori ai Memorandumului adresat pe 28 mai1892 împăratului Francisc Iosif I în numele națiunii române din Transilvania.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
*** Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.
A furat telefonul dintr-un spital. Prejudiciu de mii de lei

A furat telefonul dintr-un spital. Prejudiciu de mii de lei produs de un bărbat de 37 de ani. "Polițiștii de...

Închide