Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

Meteoritul care a îngrozit Clujul. Explozia s-a văzut de la Budapesta

Meteoritul care a îngrozit Clujul. Explozia s-a văzut de la Budapesta. Un meteorit a lovit Clujul. Era acum 138 de ani, pe 3 februarie 1882.

 

Martorii credeau că vine Apocalipsa

Meteoritul căzut la Mociu este cel mai mare din România, precum şi cel mai cunoscut.

Bucata cea mai mare şi care se păstrează la Muzeul de Mineralogie din Cluj are 35, 7 kg. Resturile meteoritului au fost împrăştiate pe o distanţă de 15 kilometri şi se estimează că ar avea în total peste 300 de kilograme, din care 42 kg ar fi la muzeul clujean, iar restul sunt împrăştiate în peste 100 de muzee din toată lumea.

La intrarea în atmosferă, meteoritul de la Mociu ar fi avut peste 30.000 kg.

Răzvan Andrei, doctor în geologie şi specialist în meteoriţi, spune că meteoritul de la Mociu şi toţi ceilalţi meteoriţi pierd foarte mult din greutate după ce intră în atmosferă: „Când a intrat în atmosferă avea mult mai mult, pe puţin 30 de tone. El a pierdut 90-92% din masă. Cel mai mare cunoscut e Hoba, Namibia, are vreo 60 de tone, e metalic, a făcut un crater de 50 m diametru şi 10 metri adâncime”.

Se pare că rezultatul impactului cu solul a meteoritului căzut la Mociu a fost văzut şi auzit de la Budapesta.

„A fost ceva fantastic, am înţeles, mai ales că era undeva pe seară şi lasă dârele acelea cum ard în atmosferă. Şi zgomotul îmi închipui că n-a fost foarte mic. Există mărturii, din câte am citit, că s-ar fi auzit de la Budapesta sau chiar că s-ar fi văzut. Bănuiesc că a fost ceva apocaliptic pentru persoanele respective”, spune muzeograful Luminiţa Zaharia.

Se pare că meteoritul a avut o strălucire orbitoare, ca a unui glob de foc, o culoare violetă şi că, după cădere, în urma sa a rămas o dâră alb-cenuşie.

 

Miliarde de ani vârsta

Meteoriţii vin de foarte departe, unii sunt de o vârstă cu Universul. Cel de la Mociu pare să fie provenit din nebuloasa protosolară. Soarele are 5 miliarde de ani, iar nebuloasa protosolară se pare că exista cu 5 miliarde de ani înainte. Deci, meteoritul de la Mociu se estimează că poate să aibă circa 10 miliarde de ani, în timp ce vârsta estimată a Universului este de 14 miliarde.

Ca fapt divers, viteza meteoriţilor este foarte mare. La intrarea în atmosfera terestră ei au o viteză de 100 de ori mai mare ca a unui glonţ. intră cu 25-50 km/s în atmosferă, dar ca urmare a frecării temperaturile lor ajung la câteva mii de grade. Din aceste motive, fie se evaporă părţi din ei, fie explodează în bucăţi mai mici. Bucăţile care ajung, totuşi, pe pământ cad cu 200-300 km/oră.

În România sunt consemnaţi doar 9 meteoriţi.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Meteoritul care a îngrozit Clujul. Explozia s-a văzut de la Budapesta:

Foto: Andrei Cărpeneanu, împreună cu comentariul său: “Cum este expus la „ei” un fragment din meteoritul de la Mocs și cum este expus la „noi” meteoritul de la Mociu: pipăibil, pe o măsuță din lemn, aflat chiar lângă faimosul meteorit de la Pleșcoi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Boc voia să nu candideze la primărie. S-a răzgândit. Devine cel mai longeviv primar al Clujului

Boc voia să nu candideze la primărie. S-a răzgândit. Devine cel mai longeviv primar al Clujului Primarul Emil Boc a...

Închide