Se redeschide Centrul de Interes cu 24 de artiști în prim plan.
Comunitatea artistică din Centrul de Interes invită publicul în ”grădina” sa, la o expoziție care reunește lucrările a 24 de artiști
Centrul de Interes se redeschide în data de 26 iunie, între orele 15:00 și 19:00, cu ”ll faut cultiver notre jardin”, o expoziție menită să confirme natura Centrului de Interes de spațiu de producție și rezidențe artistice, de nucleu cultural deschis comunității și în strânsă relație cu teritoriul său.
Expoziția ”ll faut cultiver notre jardin”, curatoriată de artistul Ovidiu Leuce, reunește în spațiul expozițional de la etajul 4 al Centrului de Interes, lucrările a 24 de artiști din Cluj-Napoca, București, Oradea și Trodena (Italia), printre care, membrii Asociației Artiștilor din Centrul de Interes – Irina Dumitrașcu, Florin Ștefan, Mihai Plătică, Ovidiu Leuce, Alex Mirutziu, Andrei Budescu, Andrei Ciurdărescu, Zsolt Berszan, Adrian Ghiman, Valentin Ionescu, Istvan Betuker, Gabriel Marian, Istvan Cîmpan; artiști în programul de rezidență al Centrului de Interes – Robert Andacs, Cristian Avram, Delia Avram, Marius Fodor, Theodora Ispas, Andrei Ispas, Vlad Paraschiv; și artiști invitați – Robert Bosisio, Ioan Aurel Mureșan, Cristian Opriș, Mihai Zgondoiu.
Expoziția e structurată în jurul enigmaticei fraze concluzive din “Candide sau Optimismul” de Voltaire (1759). După ce eroul romanului călătorește “în cea mai bună din toate lumile posibile”, dar întâmpină o serie nesfârșită de dezastre, războaie și alte nebunii umane, sfârșește prin a recomanda îngrijirea “grădinii noastre” ca antidot împotriva doctrinelor ideologice și ca rețetă pentru o viață împlinită: “este bine spus, a răspuns Candide, dar trebuie să ne cultivăm grădina”. Titlul expoziției e răspunsul oferit timpului actual de către comunitatea artistică care activează în Centrul de Interes.
”Pentru a ne păstra umanitatea și a nu ceda atunci când istoria declanșează forțele sale distructive, trebuie să căutam energii vindecătoare și salvatoare care să crească încet în noi. Iar căutarea trebuie sa fie cotidiană, concretă, perseverentă, indispensabilă, asemenea cultivării unei grădini sau muncii unui artist. Asta înseamnă să avem grijă de grădina noastră. ‘Notre jardin’ / ’Grădina noastră’ se referă la lumea pe care o locuim, o lume a pluralității ce prinde formă datorită puterii acțiunii umane. Nu este niciodată o grădină a intereselor exclusiv individuale în care să ne ascundem pentru a scăpa de realitate. E acea bucată de pământ în interiorul fiecăruia sau în cadrul comunității, unde sunt cultivate virtuțile culturale, etice și civile care salvează realitatea de cele mai nocive instincte ale sale. Aceste virtuți sunt întotdeauna ale noastre”, spune Ovidiu Leuce, curatorul expoziției.
Program de vizitare
Vineri, 26 iunie, expoziția de la etajul 4 va fi deschisă între orele 15:00 și 19:00. Accesul vizitatorilor se va efectua controlat și gradual, iar în momentul în care se atinge numărul maxim de persoane permis se va intra pe măsură ce alți vizitatori părăsesc spațiul expozițional. Începând din data de 27 iunie și până în 29 august, Centrul de Interes va putea fi vizitat după programul său obișnuit: de marți până sâmbătă, între orele 16:00 și 19:30. Intrarea e liberă. Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres.
Norme de acces și măsuri de siguranță
Conform ordinului nr. 2.855/830/2020 emis de Ministerul Culturii, vizitarea Centrului de Interes este permisă doar în condiții speciale. Vizitatorii trebuie să poarte obligatoriu mască de protecție care să acopere atât nasul cât și gura, trebuie să respecte distanțarea de minim 2 metri între ei, trebuie să se dezinfecteze pe mâini cu soluție pe bază de alcool pusă la intrarea în spațiul expozițional. Vizitarea spațiului expozițional se va face conform marcajelor și instrucțiunilor pentru facilitarea distanței fizice.
Se redeschide Centrul de Interes cu 24 de artiști în prim plan