Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Dialog peste 100 de ani. Ioan Aurel Pop şi Iuliu Haţieganu au vorbit prin holograme

IuliuHaţieganu, întemeietorul clubului ‘U’ Cluj, şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au vorbit prin intermediul hologramelor lor, în faţa a peste 3.000 de persoane, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv clujean.

“Posteritatea v-a păstrat în amintire ca pe un apostol al neamului, dovadă că universitatea (pe atunci facultatea) pe care ați fondat-o și cel mai mare parc sportiv din țară (unul dintre primele din Europa), făcut de dumneavoastră pentru studenți vă poartă numele. Cum era lumea și cum erau românii acum un secol?”, a întrebat holograma lui Ioan Aurel Pop, iar holograma lui Iuliu Haţieganu a răspuns: “Am fost un simplu medic, câteodată și de suflete, dar în esență medic, un medic-profesor, binecuvântat cu studenți foarte buni, cu mulți colegi de excepție. Lumea anilor 1918-1919 era chinuită ca după război, împuținată și îndoliată, dar era aureolată de o asemenea speranță în bine, în victoria rațiunii și a sentimentelor generoase, încât nu ne păsa de rele, pentru că bunele copleșeau relele. Românii trăiau atunci „Poemele luminii” – cum ne-a învățat Lucian Blaga – și din această lumină a întregirii statale s-au născut minuni. Între aceste minuni, s-a aflat și Universitatea noastră românească, numită de Vasile Pârvan „Universitatea Națională a Daciei Superioare, dar și Teatrul Național, Opera, liceele românești, institutele de cercetare … A fost o coagulare de energie intelectuală românească așa cum nu se mai văzuse niciodată”.

Dialogul imaginar a avut loc vineri seară, în cadrul evenimentului Centenar în Alb şi NegrU, eveniment care continuă seria activităţilor dedicate împlinirii a 100 de ani de sport universitar în Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO/VIDEO. Ambulanţă răsturnată în Cluj. Trei persoane încarcerate, şase răniţi!

Ambulanţă răsturnată în Cluj. Două autospeciale și cinci ambulanțe SMURD și SAJ au intervenit în cursul nopții pentru a gestiona...

Închide