Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

Festival dedicat fotojurnalismului și fotografiei documentare, Fotopia Collective Festival, a început la Cluj-Napoca

Fotopia Collective Festival se desfășoară în Cluj-Napoca, în perioada 10-25 octombrie 2019. Evenimentului își propune să promoveze fotojurnalismul și fotografia documentară printr-o serie de expoziții fotografice, dezbateri și proiecții.

Tema primei ediții este #borders. Dincolo de granițele fizice, sunt aduse în discuție și granițele metaforice. Care sunt lucrurile care ne separă în viața de zi cu zi: cultură, credințe, valori, naționalitate, etnie, dizabilitate etc.? Scopul evenimentului nu este doar de a ilustra acele diferențe care pun granițe între “noi” și “ceilalți”, ci și de a le aborda în cadrul unor dezbateri.

“Cu ocazia aceste prime ediții, am dorit să aducem în discuție o serie de probleme care pot fi considerate mai sensibile. De la migrația cauzată de conflicte armate, la problemele între generații sau chiar la încalcarea drepturilor unor categorii de persoane și la scindarea societății din cauza unor ideologii. Credem că doar o abordare deschisă a acestor probleme poate conduce la conștientizarea lor și, de ce nu?, la rezolvarea unora dintre ele”, afirmă Călin Ilea, manager festival.

Fotografia din vizualul festivalului este realizată de Francesco Pistilli și face parte din proiectul Lives in Limbo: Trapped in Belgrade. Imaginea băiatului afgan care a dormit într-un vagon abandonat de lângă gara principală din Belgrad a fost aleasă de editorii Time Magazine drept una dintre cele mai bune 100 de imagini din 2017.

Festivalul reunește proiectele fotografice ale unor fotografi din România și din străinătate

Trapped in Belgrade (“Captiv în Belgrad”) – Francesco Pistilli. Înăsprirea așa-numitei căi balcanice spre Uniunea Europeană a lăsat mii de refugiați blocați în timp ce încercau să călătorească pentru a căuta o nouă viață în Europa. Mulți au petrecut friguroasele ierni sârbe în depozitele din spatele principalei stații de cale ferată din Belgrad. Poveste a câștigat premiul al doilea în categoria Editorial photo essay/story – International Photographer of the Year Awards din 2018 și premiul al treilea la categoria News Stories a concursului World Press Photo 2018.

Erau și ei tineri – Andrei Pungovschi. „Dacă ai sta de vorbă cu părinții tăi tineri, ce ai schimba la cum te-au crescut?” Relația părinte-copil este, probabil, cea mai importantă dintre relațiile care se pot forma, în general, între oameni, având un rol esențial în dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copilului. Însă dacă această relație este disfuncțională, pot să apară traume ale căror efecte se vor resimți până la vârste înaintate. Scopul proiectului este de a facilita comunicarea și dialogul dintre generații și de a educa publicul larg asupra unei probleme extrem de importante în societatea românească: relațiile dintre părinți și copii.

Frozen Identity – Erik Messori. Să devii străin fără să treci granița. Cetățean cu pașaport gri. Să adormi cetățean și să te trezești dimineața ca un străin complet într-o țară în care ai trăit întreaga viață. În anii ’50, guvernul sovietic a trimis milioane de oameni la periferia URSS-ului pentru a extinde forțele de muncă locale. Orașe industriale noi au fost ridicate în nord-estul Estoniei. Oameni de toate profesiile din toată Uniunea Sovietică au fost trimiși acolo să lucreze. După prăbușirea URSS în 1991, 25.000.000 de etnici ruși au fost lăsați în afara granițelor de origine.

Orthodoxia – Antal Bánhegyesy. De la schimbarea regimului, în România au fost construite peste 7.000 de biserici ortodoxe, iar mai mult de 1.000 sunt în construcție. Aceasta înseamnă că în ultimii 30 de ani, în fiecare a doua zi, o biserică a fost predată în România. Dimensiunea fondurilor publice este, fără îndoială, o chestiune de stimulare politică.

For you – Oliver Merce. În România sunt peste 800.000 de persoane cu dizabilități. Deși societatea i-a izolat, ei au izbutit să iasă din încercuire, fără însă a evada din comunitate. Aproximativ 98% dintre ei sunt îngrijiți de propriile familii sau de fundații și doar 2% se află în grija statului.

Dacii și românii – Petruț Călinescu. Proiectul urmărește modul în care mitul fondator al poporului român capătă diferite interpretări și sensuri. Pasionați de istorie, reenactori, mistici, căutători de comori, yoghini, amatori de teorii conspiraționiste, turiști – cu toții au viziuni proprii despre trecutul nostru.

Noi versus noi – Inquam Photos. Prezintă o colecție a celor mai bune fotografii realizate de echipa Inquam Photos în perioada 2017-2019.  În România ultimilor ani, am asistat la o divizare tot mai puternică a societății românești, ceea ce a trasat adevărate granițe virtuale între noi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Protest al tinerilor medici din Cluj-Napoca pentru rezidențiat, acuză că sunt lăsați pe drumuri după 6 ani de studii

Tinerii medici absolvenți ai UMF Cluj-Napoca vor protesta miercuri de la ora 17 în Piața Unirii  pentru rezidențiat, acuzând faptul...

Închide