Ultima actualizare: Wednesday at 19:26
Locale

Protest al tinerilor medici din Cluj-Napoca pentru rezidențiat, acuză că sunt lăsați pe drumuri după 6 ani de studii

Tinerii medici absolvenți ai UMF Cluj-Napoca vor protesta miercuri de la ora 17 în Piața Unirii  pentru rezidențiat, acuzând faptul că sunt lăsați pe drumuri după 6 ani de studii.

”Pentru ca nu putem sta cu mainile-n san sa asteptam si pentru ca timp de invatat este, ne vedem in Piata Unirii din Cluj-Napoca sa atragem atentia ca este inadmisibla bataia de joc a celor din conducerea Romaniei. Fie ca esti absolvent sau nu, student la medicina, farmacie, medicina dentara sau nu, acest lucru ne afecteaza in mod indirect pe toti. Ne vedem MIERCURI in piata! Pentru cei care doresc mai multe informati referitoare la situatia de fata: examenul de rezidentiat permite absolventilor de medicina (medicina generala, dentara, farmacie) sa-si aleaga o specialitate si sa-si inceapa cariera de medic. Guvernul Romaniei a transformat examenul intr-un joc politic negasind o solutie pentru semnarea documentelor necesare derularii acestui examen (din cauza lipsei unui Ministru al Educatiei), examen care ar fi trebuit sa aiba loc in 17 noiembrie. Data nou propusa este 8 decembrie 2019, insa si in jurul acestei date planeaza nesiguranta din cauza instabilitatii actuale si risca sa sufere o noua amanare, lucru care noua absolventilor ni se pare jignitor si un afront adus muncii depuse de fiecare din noi in toti acesti ani de studiu, nefacand nimic altceva decat sa destabilizeze atat psihicul nostru, cat si pregatirea acestui examen deosebit de important”, au anunțat mediciniștii.

Aceștia susțin că în vara acestui an, un număr de 302 tineri medici au ieșit pe porțile Facultății de Medicină din Cluj Napoca, și la nivel național număr lor este de câteva mii, iar după 6 ani de studii, riscă să rămână pe drumuri întrucât nu se știe când și dacă vor putea susține examenul de rezidențiat.

„Toți cei 6 ani de studii sunt în zadar și fără niciun folos pentru că nu știm când și dacă vom putea susține examenul de intrare în rezidențiat. Suntem obligați să ne punem viața pe pauză deoarece în atâta timp nu s-a putut găsi o soluție pentru noi. Suntem mulți care avem deja o familie, copii și depindem în continuare de bani de la părinți și se pare că nici nu știm cât vom mai avea de așteptat așa. Este mai mult decât umilitor!”, a spus Mihai Oprea, medic, promoția 2019

În România, pentru a putea practica medicina, examenul de liciență nu este suficient, medicii trebuie să susțină un examen care le va permite accesul în programul de rezidențiat. În lipsa acestui examen diploma lor nu are nicio valoare, ei neputând practica nicio activitate medicală în țară.

Situația este alarmantă și fără precedent, iar medicii sunt revoltați

„Incertitudinea asupra acestei date nu numai că nu ne oferă un mediu calm și sigur pentru concentrarea noastră zilnică în ceea ce privește studiul (sunt mulți care studiază de mai mult de 3 luni, zilnic, la foc automat, fără prea multe alte activități pe lângă), dar este o lipsă de respect față de noi, față de statutul nostru și de profesia pe care urmează să o practicăm, față de timpul, sănătatea fizică și psihică pe care le-am sacrificat atâta vreme. De mai mult de o săptămână stăm și urmărim în exces politica, presa, să vedem dacă ”au mai zis ceva ăștia. Este un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu!”, a spus și  Paul Oargă, medic, promoția 2019.

Tinerii medici ar fi trebuit să înceapă sâ trateze bolnavi de la data de 3 ianuarie 2020, însă în situația actuală, nu vor putea începe decât din luna februarie. Daca urmează încă o amânare, nimeni nu știe pentru cât timp aceștia vor rămâne pe drumuri și fără venit, iar mulți dintre ei s-au hotărât deja să plece din țară pentru a putea munci.

„Prin amânarea pe termen indefinit a datei examenului, mai mulți absolvenți, chiar și cei care au dorit înainte să rămână pentru a profesa aici, vor decide să plece din România spre o țară unde li se permite să lucreze. Deja un procent semnificativ din absolvenți au decis să emigreze. Pentru cine crede că problema de față ne privește doar pe noi, cei care dorim să susținem acest examen, se înșeală, NOI suntem generația de medici care ar trebui să vă trateze! Este o problemă care ne privește pe toți și cerem să fie rezolvată!”, susține Diana Galoș, medic, promoția 2019.

 

Ei speră ca în urma protestului de miercuri factorii de decizie să găsească soluțiile necesare organizării examenului, iar lucrurile să reintre pe un traseu normal pentru toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
VIDEO Cel mai prost hoț din Cluj, căutat pe internet. A vrut să fure o motocicletă dar a abandonat-o

Un hoț a furat o motocicletă din cartierul Zorilor din Cluj-Napoca după care a abandonat-o! Pe camerele de supraveghere ale...

Închide