Ultima actualizare: azi, 16:10
Locale

FOTO. Descoperire senzațională în cadrul reabilitării unei biserici din județul Cluj

Specialiștii MNIT și ai Muzeului de Etnografie Cluj (Dr. Csok Zsolt, responsabil științific de șantier; Ioana Cova, conservator-restaurator; Laura Troșan, restaurator, Andrei Prian, student), au început desfacerea și prelevarea conținutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii menționate.

Așadar, în cadrul proiectului de reabilitare a bisericii reformate din Huedin, au fost descoperite patru sicrie (două de copil și două de adult). Pe parcursul zilei de ieri, a fost documentat și recuperat primul sicriu de copil (probabil în vârstă de 3-4 ani), bogat ornamentat cu ținte de argint, care, printre altele, au format și un scurt text din care s-a putut citi numele ”Banfi K”.

Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiții excepționale, având la cap o bonetă cu bentiță împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori (printre altele rozmarin).

Cercetările continuă atât în teren, cât și în laboratorul MNIT, procesul fiind unul de lungă durată, mai ales metodei complexe de prelevare a rămășițelor.

Trebuie să menționăm faptul, că o descoperire asemănătoare în Transilvania, a fost efectuată ultima oară acum 120 de ani, al cărui rezultat se poate vedea în expoziția Cornul Abundenței, MNIT.

Foto: Kiss Gábor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Zilele Clujului: Peste 300.000 de participanți, clujeni și turiști, s-au bucurat de cele 4 zile de festival

Primăria Cluj-Napoca a făcut bilanțul Zilelor Clujului 2019, manifestare a cuprins peste 100 de evenimente în peste 30 de locuri...

Închide