Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

“Salutări din Cluj”. Macheta statuii lui Matia Corvin!

La 117 ani de la dezvelire, vă prezentăm macheta statuii din Cluj a lui Matia Corvin, într-o ilustrată expediată în urmă cu 112 ani.

Ansamblul monumental Matia Corvin (regele Matia ecvestru și cei patru generali ai săi) a fost dezvelit în 1902, în Piața Mare a Clujului, actuala Piaţa Unirii. Macheta lucrării, opera artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey, a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris.

Festivitățile de inaugurare a statuii au avut loc pe 12 octombrie 1902.

În 1919 au existat demersuri pentru înlăturarea sau mutarea monumentului, considerat element al naționalismului maghiar, dar Nicolae Iorga a găsit soluția salvării lui, prin evidențierea originii române a regelui Matia pe o plăcuță trilingvă amplasată pe latura nordică a postamentului. În 1940, inscripția respectivă a fost îndepărtată, iar în 1992 primarul Gheorghe Funar a dispus amplasarea citatului din Nicolae Iorga pe soclul statuii, pe latura sudică, la fațadă. Cu ocazia restaurării monumentului în 2010 plăcuța cu citatul respectiv a fost mai întâi înlăturată complet, apoi așezată pe postament pe 23 mai2011.

Ansamblul monumental Matia Corvin a fost restaurat între anii 2010-2011, cu finanţarea ministerele culturii din România și Ungaria. Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc pe 2 aprilie2011, în prezența premierului Emil Boc și ministrului culturii Hunor Kelemen, iar din partea guvernului ungar au fost prezenți Zsolt Semjén, Miklós Réthelyi și Géza Szőcs.

Matia Corvin (23 februarie1443, Cluj – 6 aprilie1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. Viitorul rege s-a născut la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, în casa lui Jakab Méhffi (existentă încă în Cluj), potrivit wikipedia.

Foto: carte poştală 1907 (arhiva portalcj.ro)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Autoturismul din Sânicoară a ars ca o torţă. A fost distrus complet

Autoturismul din Sânicoară care s-a aprins astăzi în jurul orei 15.00 a ars complet. Incendiul a fost stins de pompieri...

Închide