Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

FOTO Cămașa pătată cu sânge a unui clujean împușcat în cap în 1989, într-o expoziție la Muzeul Național al Transilvaniei!

O cămașă pătată cu sânge, pantalonii și paltonul purtate un clujean care a fost împușcat în cap în 21 decembrie 1989 la Cluj-Napoca sunt expus într-o expoziție deschisă azi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Directorul muzeului, Felix Marcu, a declarat că la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, MNIT organizează expoziția interactivă ”Cluj. 21.12.1989”.

”Este o expoziție de atmosferă care porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989. Expoziția este organizată în 7 săli, care transmit tot atâtea 7 stări. Noi propunem publicului o călătorie emoţională în trecut și sperăm să realizeze drama petrecută atunci”, a spus Marcu.

Curatorul expoziției, Ioana Gruiță, a spus că la muzeu se păstrează hainele donate de familia unui inginer electronist de 29 de ani, Mihai Călin Țiclete purtate de acesta în ziua de 21 decembrie 1989 când a fost împușcat în cap – cămașa pătată cu sânge, pantalonii și paltonul.

Libertatea a fost câștigată cu sânge

”Avem și două fotografii, un portret al lui Țiclete și o poză cu fetița sa în brațe care avea atunci 18 luni. Sala este realizată puțin teatral, cu foarte multă lumină pe acest erou, fiind o imagine destul de puternică care face publicul să se gândească la faptul că libertatea de care ne bucurăm acum a fost câștigată cu sânge”, a precizat Ioana Gruiță.

Expoziția de la muzeul clujean cuprinde și sala ”Televizoarelor”, cu diverse exponate ale epocii comuniste, printre care televizoare alb-negru, mileuri și pești din sticlă, reflectând Revoluția trăită la televizor.

De asemenea, ”Cluj. 21.12.1989” cuprinde și fotografiile celebre ale Revoluției din Piața Unirii realizate de Răzvan Rotta.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

bsh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO&VIDEO Femeie de 74 de ani, care plutea pe lacul Gheorgheni, salvată de pompieri și un echipaj SMURD

O femeie de 74 de ani care plutea azi  cu fața în jos pe marginea lacului Gheorgheni din Cluj-Napoca a...

Închide