După 25 de ani, clădirea de la Colina îşi caută un rost.
După ce s-au băgat în ea bani publici cu nemiluita, clădirea de la Colina este pe cale să-şi găsească, în sfârşit, un rost. Guvernul bagă în ea alţi bani.
Alţi aproape 177 de milioane
“ACADEMIA DE MUZICĂ DIN CLUJ-NAPOCA VA FI MODERNIZATĂ CU BANI DE LA MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, DEZVOLTĂRII ŞI ADMINISTRAŢIEI
La iniţiativa Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Extindere şi etajare Corp C1, conversie funcţională în Academia de Muzică, extindere corp C2 şi conversie funcţională în ateliere de întreţinere pentru clădirea principală, extindere şi amenajare sală de sport în corp C4, str. Bucium FN, municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj”.
“Modernizarea acestei clădiri nu se mai putea lăsa aşteptată aşa că am semnat,astăzi, împreună cu doamna Monica Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării, actul normativ prin care se va asigura realizarea acestui proiect foarte important pentru învăţământul superior din România, dar totodată un proiect important şi pentru comunitatea din Cluj-Napoca”, a declarat ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ştefan.
Valoarea estimată totală a investiţiei este de 176.488.000 lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanţată de MLPDA, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), este de 166.901.000 lei, iar durata de realizare estimată este de 24 de luni.
Obiectivul va fi realizat prin Programul naţional de construcţii de interes public sau social – subprogramul “Instituţii de învăţământ superior de stat”, derulat de MLPDA, prin CNI.
Investiţia de faţă vine în întâmpinarea nevoii educaţionale identificate atât la nivel local, cât şi regional – de creare a unei infrastructuri moderne, care să dezvolte educaţia muzicală şi să satisfacă cerinţele de pregătire a studenţilor şi de organizare a evenimentelor artistice”, informează MLPDA.
De la Ana la Caiafa
Pe locul respectiv, în 1995 au început lucrările pentru construirea clădirii unui spital de urgenţă, dar după un an lucrările s-au oprit şi clădirea a devenit o ruină.
După ce clădirea a trecut de la o autoritate la alta, în 2005, Consiliul Judeţean Cluj a adoptat o hotărâre prin care, prin asocierea cu potenţiali investitori, acolo urma să fie realizat Centrul Cultural Transilvania, care să includă Academia de Muzică, Liceul de muzică şi Filarmonica de stat „Transilvania”, dar nici acest demers n-a fost dus la capăt.
În prezent, Academia de Muzică din Cluj funcționează într-un sediu impropriu situat pe strada Ion I.C. Brătianu, în zona centrală a oraşului.
Amănunte despre clădire, aici:
https://www.mediafax.ro/social/reportaj-constructia-spitalului-de-urgenta-cluj-abandonata-de-18-ani-ruinele-sunt-pasate-intre-autoritati-foto-13003547
****
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.
foto: Radio Cluj