Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Clujeanul Ion Mureşan, 65 de ani. Probabil cel mai bun poet român în viaţă.

Clujeanul Ion Mureşan, 65 de ani. Probabil cel mai bun poet român în viaţă.

Ion Mureşan împlineşte astăzi 65 de ani. La mulţi ani! Şi citiţi-i poeziile. Dar şi ce spune despre poezie.

“Într-o societate bolnavă, poeţii sunt anticorpii sociali care neutralizează răul”, Ion Mureşan.

Dovada existenţei lui Dumnezeu

“Poezia este o relaţie între două realităţi, la fel de puternice: realitatea obiectivă şi realitatea subiectivă. Subiectivitatea este o realitate. Poezia face legătura între aceste două realităţi, prin poezie începi să înţelegi că lumile sunt legate. Poezia este dovada existenţei lui Dumnezeu, cea mai mare dovadă a existenţei Lui, pentru că ea demonstrează că toate lucrurile sunt legate unele de altele, că toate lucrurile din Univers comunică, şi lucrurile interioare, şi fragmenetele de subiectivitate comunică între ele, şi ideile comunică între ele, şi cuvintele comunică între ele. (…)

Poezia este prima formă de cunoaştere a lumii. Exact cum e cu copilul. Eu aşa văd şi oamenii primitivi, omul de Neandrethal, Homo sapiens. Nu aveau stăpânire asupra lumii, totul era o taină, un mister în jurul lor şi ei pătrundeau în lume într-un perpetuu necunoscut. Şi nu-i interesa atât de mult cunoaşterea lumii, cât ideea ei; erau încântaţi de lume şi pe urmă, sigur, au început s-o ia în stăpânire şi să facă frumosul să treacă în util. Dar starea aceea de descoperire a lumii este de fapt poezia. Blaga spunea: cu lumina mea sporesc a lumii taină.

Poezia nu este o cunoaştere, este un spor de necunoaştere a lumii. Şi la copil: cu cât înaintează în poarta lumii, a lumii din casă, a lumii din curte, cu atât taina creşte, lumea este mare şi descoperi noi şi noi mistere. Omul are nevoie de poezie ca de hrană”, Ion Mureşan, 2017, interviu în revista Sinteza.

Clujeanul Ion Mureşan, 65 de ani.

Interviul integral aici: https://www.revistasinteza.ro/ion-muresan-intr-o-societate-bolnava-poetii-sunt-anticorpii-sociali-care-neutralizeaza-raul

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

foto: Sinteza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
VIDEO/FOTOGALERIE. Mănăstrirea din Mărişel, salvată de localnici. Chiliile de la Sfinţii Martiri Brâncoveni, distruse

Mănăstrirea din Mărişel, salvată de localnici. Chiliile de la Sfinţii Martiri Brâncoveni au fost distruse parţial de incendiu. "Rezumat intervenție...

Închide