Clujul, Caritasul, Ioan Stoica. Jocul agoniei şi extazului, 1992.
O imagine inedită cu patronal Caritas, Ioan Stoica, flancat de primarul de atunci al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar. Era la începuturi, în 1992.
Caritas a fost un joc de tip piramidal care a funcționat între aprilie 1992 și august 1994. A atras milioane de deponenți din toată țara care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi, adică, aproximativ 1-5 miliarde de dolari. La declararea falimentului avea datorii de 450 milioane de dolari americani.
Compania “Caritas” a fost fondată de Ioan Stoica, în aprilie 1992, în Brașov, sub forma unui SRL.
Ioan Stoica promitea câştiguri de 8 ori mai mari decât cele depuse, după trei luni.
Caritas a atras deponenți din întreaga țară, după unel estimări chiar 8 milioane. Ei au investit 1.257 miliarde lei, aproape un milliard de dolari.
Bancherul Dan Pascariu estima că între 35% și 50% din gospodăriile din România au fost participante la acest system. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, estima că circuitul financiar ajunsese la un moment dat să ruleze o treime din masa monetară a României.
Ioan Stoica a fost condamnat în 1995 la 7 ani de închisoare pentru fraudă, dar a făcut apel și i s-a redus termenul de pedeapsă la numai doi ani. Nemulțumit și de această perioadă, el s-a adresat Curții Supreme de Justiție și sentința i-a fost micșorată la un an și jumătate de închisoare. A fost eliberat pe 14 iunie 1996.
Clujul, Caritasul, Ioan Stoica. Jocul agoniei şi extazului, 1992: