O englezoaică ajută rromele din Cluj să exporte artă în țări precum SUA, Anglia și Australia, printr-un program de burse realizat în colaborare cu Şcoala de Arte Cluj.
Femeile sunt coordonate de d-na Elvira Gavriş, originară din zona Bedeciu. Pasionată de meşteşugul pe care l-a dobândit din familie, domnia sa le transmite, de ani buni, cursanţilor de la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”.
Zeci de doamne, având cele mai diferite profesii, se ambiţionează să urmeze acest curs pentru ca la absolvire să fie capabile să-şi coase singure un costum popular tradiţional şi, de ce nu, să obţină şi o diplomă de meşter în domeniu.
„Şi astăzi, alături de fetele de anul întâi participă şi cursanţi din anii superiori. Însă, cel mai interesant lucru este următorul: avem un grup nou de fete din localităţile Viştea şi Sânpaul, care doresc să înveţe meşteşugul – efectiv pentru a-şi câştiga apoi pâinea cu ajutorul lui. Deja au început să înveţe punctele de cusut, iar cursantele de la Viştea sunt ceva mai pricepute deoarece au lucrat până acum cu mărgele, aşa cum se lucrează acolo, însă cele din Sânpaul sunt abia la început, fiindcă au lucrat în alte tehnici”, declară Elvira Gavriş.
O englezoaică ajută rromele din Cluj să exporte artă
Un grup de tinere din comuna Sânpaul – toate de etnie rromă, având 17, 18 şi 19 ani – sunt însoţite de o doamnă din Marea Britanie, Mandy Simpson, reprezentanta Fundaţiei „Empower International”.
Aceasta e cea care, timp de doi ani – cât durează cursul de la Şcoala de Arte – plăteşte cursurile celor trei fete şi, de asemenea, le transportă din comună până la Cluj-Napoca.
„Mandy ne-a spus că e important să învăţăm la Cluj şi alte tehnici de cusut, cum ar fi cusăturile la fir – asta deoarece acasă am lucrat doar broderii pe desen. Am opt clase, făcute în comună şi doresc să mă calific pe viitor în domeniul confecţiilor, astfel că sprijinul ei şi al fundaţiei pe care o reprezintă e foarte important pentru mine şi colegele cu care sunt aici”, declară Alexandra, în vârstă de 18 ani.
De unde a porint totul
Mandy a început să activeze în România încă din anul 2013, cu proiecte în zona municipiului Oradea, unde a derulat un program prin care a ajutat nişte doamne să devină angajabile, în diferite domenii. Lucrează şi cu bărbaţi – pregătindu-i pentru munca în construcţii şi în tâmplărie – şi cu doamne, în domeniul broderiei.
Când a sosit în Sânpaul, în urmă cu trei ani, a pornit un program similar, tot cu femei şi bărbaţi, însă a realizat că pentru femei e mai folositor un program pe termen lung, adică să absolve cursurile Şcolii de Arte din Cluj-Napoca, secţia ţesut-cusut.
Asta pentru că genul de cusături tradiţionale le fac pe femei mai pricepute şi, în consecinţă, capabile de a confecţiona produse competitive pe piaţă, care să le aducă un câştig sporit! Iar scopul său şi al fundaţiei pe care o reprezintă, în fond, este ca ele să se ajute singure şi să devină independente din punct de vedere material!
Mai avem alte şapte femei în program, împreună cu care lucrăm în timpul săptămânii produse „handmade”: felicitări, cutii de cadouri, etc. Şi, de asemenea, le învăţ să lucreze şi la maşina de cusut. E un mare câştig pentru ele, deoarece dobândirea meseriei le va aduce până la urmă bani şi le dă ocazia şi să muncească împreună, să se familiarizeze unele cu altele, adaugă Mandy.
…
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.