Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Poveste de iarnă din munţii Clujului. Beliş, 1986, după ce lacul a înghiţit mai multe sate

Poveste de iarnă din munţii Clujului. Beliş, 1986. Fotografie de când iarna era iarnă, iar Belişul era mai curat şi mai puţin aglomerat.

Beliş cuprinde satele Bălceşti, Beliş, Dealul Boţii, Jurucuţa de Sus, Poiana Horea şi Smida. Satul Giurucuţa de Jos a fost dezafectat prin decretul 223/1972, pentru construirea barajului de acumulare Fântânele.

Se crede că localitatea a fost formată de păstorii care-şi păşteau turmele de oi în zonă. Prima atestate documentare este din 1737.

La începutul anilor 1970, pe vatra veche a satului Beliș s-a construit barajul Beliș-Fântânele, iar locuințele au fost strămutate pe deal. Satul vechi, Giurcuța de Jos, cu vatra și mormintele strămoșilor, a fost inundat de apele lacului de acumulare Fântânele. Vara când nivelul apelor lacului scade, se pot vedea ruinele satului, în special biserica. Alături de Giurucuţa de Jos au dispărut şi satele Miloan, Pleş, Dădeşti şi Bolojeşti.

Lacul Fântânele-Beliş a fost amenajat, în perioada1970-1974, în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someşul Cald. Lacul are 9,8 kilometri patraţi şi 14 km lungime. Este situate la altitudinea de 990 m. Pe malul lacului se află staţiunea Fântânele-Beliş.

Poveste de iarnă din munţii Clujului.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, în vizită de lucru pe Autostrada Transilvania și Autostrada Sebeș-Turda

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, se va afla vineri într-o vizită de lucru la Autostrada Transilvania și Autostrada Sebeș-Turda. ”Pentru Autostrada...

Închide