Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Vine popa cu Crucea! Creștinii ortodocși își deschid casele pentru a fi sfințite

În religia ortodoxă există tradiția ca, înainte de Bobotează, care cade în 6 ianuarie, preotul să meargă la casele credincioșilor iar aceștia deschid ușile pentru a le fi sfințite camerele.

”Popa cu Crucea este un obicei vechi care are loc înainte de Bobotează. Sunt preoți care merg la enoriași după Crăciun, alții chiar în ziua de Anul Nou, cântând – În Iordan botezându-te, Tu, Doamne! – Cu o mână de busuioc înmuiat în apă sfințită, preotul sfințește casa dar și pe cei care locuiesc acolo. În vremurile de demult, imediat ce preotul termina de rostit Troparul Botezului și stropirea cu apă sfințită a casei și a gazdelor, acesta era invitat să se așeze la masă. Obiceiul nu se mai păstrează mai ales la oraș, unde un preot are de sfințit câteva sute dacă nu mii de apartamente”, a explicat un preot clujean pentru portalcj.ro.

Clujenii pot, cu această ocazie, să ia apă sfințită de la preot pe care să o folosească până vor primi mai multă la slujba de Bobotează.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Sursa foto: CreștinOrtodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Bărbat mort în prima zi din 2020. Mașina în care se afla s-a răsturnat în Gilău

O autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD au fost alertate ca urmarea a unui eveniment rutier, anunțat...

Închide