Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

BOC: Exodul permanent al creierelor din unele țări ale UE va afecta viitorul proiectului european

BOC: Exodul permanent al creierelor din unele țări ale UE va afecta viitorul proiectului european. Prezent în cadrul Comisiei pentru politica sociala, educatie, ocuparea fortei de munca, cercetare si cultura a Uniunii Europene, Emil Boc a susținut o pledoarie privind obligativitatea tratarii temei exodului creierelor cu maxima responsabilitate si cu solutii politice concrete astfel incat nimeni sa nu mai fie nevoit sa isi parasesca tara din motive economice.

 

Libera circulație a cetățenilor și a lucrătorilor constituie fundamentul pieței interne și una dintre libertățile principale recunoscute în tratatele comunitare. Cetățenii și lucrătorii trebuie să aibă posibilitatea de a circula liber în UE; Cu toate acestea, ei ar trebui să circule din propria dorință și nu pentru că sunt împinși să-și părăsească regiunile.

Schimbările demografice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă regiunile și orașele europene. Factoriii determinanți în această privință sunt migratia (exodul creierelor). Îmbătrânirea populației, ratele scăzute ale natalității. Distribuția tot mai inegală a populației;

România cea mai afectată țară de exodul creierelor

Potrivit analizei Eurostat, tarile din Uniunea Europeana cele mai afectate de exodul creierelor sunt: Romania (21,3% din populatie traieste in afara tarii, in 2018 s-au nascut mai multi copii romani in afara tarii), Croatia (15,4%), Lituania (14,5%), Portugalia (13,6), Bulgaria (13,3 %) si Letonia (11,8%).

De asemenea, scaderea ponderii tinerilor in totalul populatiei prezinta un risc major pentru Uniunea Euroepana. In conformitate cu datele Eurostat referitoare la populație, în 1960, raportul dintre persoanele tinere și cele în vârstă era, în medie, de 3 la 1.  O sută de ani mai târziu, în 2060, se preconizează că raportul dintre persoanele tinere și cele în vârstă va fi de 1 la 2.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

BOC: Exodul permanent al creierelor din unele țări ale UE va afecta viitorul proiectului european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Două clujence reîntoarse din Italia, preluate de poliție în autogara Beta

Două clujence reîntoarse din Italia, preluate de poliție în autogara Beta. Acestea se întorceau din Veneția. Cele două femei au...

Închide