Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Clujeanul care a inventat un alfabet pentru nevăzători. Medalia de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva

Clujeanul care a inventat un alfabet pentru nevăzători. Medalia de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva.

7 ani de cercetări

Un clujean, Tudor Paul Scripor, a obţinut medalia de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva, după ce a inventat un alfabet destinat nevăzătorilor.

E vorba de aşa-numitul alfabet tactil al culorilor, care acum îi poartă numele. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat deja că alfabetul va fi implementat, în premieră mondială, în şcolile din România.

Alfabetul poate fi folosit de persoane nevăzatoare sau cu alte dizabilitaţi. Dar şi de cele cu tulburari de spectru autist sau Sindrom Down.

După mai bine de şapte ani de cercetări şi teste, Tudor Paul Scripor a gasit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuantei, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie. Acest alfabet inovator este compus din doar zece elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale.

Alfabetul Scripor foloseşte atât forme geometrice bidimensionale, cât şi un sistem simplu de puncte, pentru ca utilizatorul să aiba două moduri de obţinere a informaţiilor prin atingere.

Laudele ministrului

“După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, permițând tuturor să trăiască complet și accesibil într-o lume covârșitor vizuală”, scrie ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Clujeanul care a inventat un alfabet pentru nevăzători. Medalia de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva:

foto: Facebook

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Cum ar fi să locuiești într-o casă fără să ai cheltuieli? Clujenii sunt primii din România care vor afla

La Cluj-Napoca se construiește primul complex rezidențial din România și printre primele din lume, de case prosumatoare, pasive și sănătoase....

Închide