Peste 20 de producători de slănină și produse din carne de porc și-au dat întâlnire la Cluj-Napoca la SlanăFest, festival aflat la a IX-a ediție. Printre atracțiile evenimentului care și-a deschis azi porțile se numără un copac împodobit cu slănină și cârnați, slănină lată de 8 cm dar și salam la metru cu piper verde.
Regele ciolanului, din Secuime la Cluj
Unul dintre producătorii prezenți, Kovacs Mihaly, ”Regele ciolanului” din Sfântu Gheorghe, a venit la Cluj cu produse tradiționale, naturale, slănină din porc de Mangalița dar și cu multe tipuri de cârnați și salam picant sau nepicant, printre care salamul la metru cu piper verde.
Dan Limbășan, producător de slănină și produse din care din Sibiu, a adus șase categorii de slănină.
”Slănina trebuie ținută în sare, câteva săptămâni, după care se pune la zvântat și afumată cu lemn de fag. După care se maturează într-o cameră răcoroasă”, a spus Limbășan.
Co-organizator al festivalului, Radu Zărnescu, susține că slănina de porc de Mangalița este cea mai bună.
”Este o slănină mult mai untoasă, se taie ușor, este fragedă și are un gust aparte. Grăsimea porcului de Mangalița conține colesterol care este asimilat de organismul uman și nu se depune pe vasele de sânge”, a explicat acesta.
La festival participă și USAMV cu produse de carne din gospodăria proprie.
Festivalul SlanăFest a început vineri și se încheie duminică pe terasa localului Bulgakov din centrul Clujului.
***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.