Ultima actualizare: 8.2.2024
Naţionale

STUDIU. Locuinţele se scumpesc cu până la 10% în acest an!

Locuinţele se scumpesc cu 10% în acest an! Piața imobiliară din România cunoaște o tendință de creștere constantă, iar preţurile locuinţelor ar putea creşte cu 10% anul în 2020, relevă un studiu al pieței imobiliare realizat de Re/Max și Imobiliare.ro.

Cel mai puternic factor de influență în decursul lui 2019 a fost creșterea prețurilor proprietăților, răspuns ales de 40% dintre respondenți. La o diferență considerabilă, 13% dintre respondenți au ales scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare, 9% – accesul dificil la surse de finanțare și 8% cererea de achiziții în creștere, anunţă economica.net.

Evoluția indicelui ROBOR (5%), care anul precedent a fost în topul factorilor de influență a pieței, nu a mai cântărit atât de mult în 2019, potrivit respondenților, fiind clasat abia pe locul al cincilea. Acest element este strâns legat de influența scumpirii creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă, care a fost indicat de 6% dintre specialiștii chestionați.

La același nivel se situează, după părerea acestora, și oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%) și accesul relativ ușor la surse de finanțare (6%), iar pe ultimul loc, cu 5%, a fost ales factorul devalorizarea leului în raport cu principalele monede.

Anul trecut s-au înregistrat ușoare creșteri la prețurile proprietăților, în trimestrul III atingând o medie de 1.610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1.380 euro/mp în București, 1.230 euro în Timișoara și 1.010 euro/mp în Iași. Potrivit specialiștilor Re/Max România, în 2020 prețurile vor crește ușor în zonele cu potențial de dezvoltare economică, cu până la 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Naţionale
Importul de mașini Euro 3 și Euro 4 ar putea fi interzis în România

În încercarea de a reduce din gradul de poluare, autoritățile române se pregătesc să interzică importul de autoturisme cu normă...

Închide