Un gigant IT din Cluj a fraudat statul român. O arată o anchetă jurnalistică a realizatorului TV Razvan Zamfir, care surprinde modul de acțiune a companiei timp de 4 ani.
MSG System AG Germania este una dintre cele mai importante companii de software din Europa, cu un portofoliu de clienti din industria auto, sistemul bancar, telecomunicații sau chiar sectorul public. În Romania, compania este reprezentata de subsidiara MSG System Romania SRL, o firmă cu câteva sute de angajați, localizată în Cluj Napoca, având drept unic client intreprinderea mamă din Germania. Deși în perioada 2015 – 2019 firma din Cluj n-a livrat servicii decât pentru MSG System AG Germania, relația comercială e perfect explicabilă, avand în vedere reputația României în materie de resursă umană calificată în domeniul IT accesibilă din punct de vedere financiar.
Însă oricât de rentabil ar fi fost raportul pret/calitate pentru compania-mamă din Germania, un control detaliat derulat de inspectorii ANAF a demonstrat schema prin care, cu ajutorul unei firme-paravan, CONPLAN RO SERVICES din Sibiu, nemții de la MSG plăteau serviciile de IT, dar nu achitau și statului român contribuțiile sociale obligatorii., scrie StiripeSurse.
Firma din Sibiu, în perioada 2015 – 2019, Conplan, fără niciun IT-ist angajat, a reușit să fie selectată de o companie dintr-o țară membru UE pentru realizarea de produse software. Clientul Conplan a fost chiar MSG System AG GERMANIA.
Un gigant IT din Cluj a fraudat statul român
În timp de MSG System Romania își plătea angajații cu sume puțin peste salariul minim pe economie – 325 dintre acești salariați își înființaseră PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate in activitati de consultanta in tehnologia informatiei) și erau remunerați substanțial de Conplan RO Services. Astfel, IT-iștii din România furnizau servicii pentru compania mamă din Germania, dar erau plătiți din două surse distincte: în baza contractului individual de muncă (MSG System Romania) și al contractului pe PFA (Conplan RO Services).P
Pentru salariul acordat în baza contractului individual de muncă (…) angajatorul datorează contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe veniturile din salarii (…), pentru sumele încasate de PFA-uri se datorează bugetului de stat impozite pe venit, calculat la norma de venit și contribuții de asigurări sociale de sănătate, semnificativ mai mici decat cele datorate pentru veniturile din salarii. (…) Cele 325 de Persoane Fizice Autorizate nu au desfășurat în fapt o activitate independentă, acestea fiind într-o relație dependentă de un angajator, respectiv MSG System Romania SRL, totalitatea veniturilor realizate reprezintă în fapt venituri de natură salarială, anume pentru care se datorează impozit pe venit și contributii sociale obligatorii.
***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.