Ultima actualizare: 8.2.2024
ANAF suspendă executările silite pe timp de epidemie
Locale

Comisia de muncă a votat corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de cumpărături

Comisia de muncă a votat corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de cumpărături. Comisia de Muncă a votat fundamentarea salariului minim pe un coș minim pentru un trai decent.

 

Un coș minim pentru un trai decent este de aprox. 7.000 de lei pentru doi adulți cu doi copii și presupune un salariu minim net de peste 2.500 de lei. Legea nu obligă guvernul să aducă salariul minim la acest nivel, ci doar să fundamenteze salariul minim pe coș printr-o actualizare anuală.

 

În curând, inițiativa legislativă, pe care am inițiat-o și care e susținută de campania pentru Viață și Muncă Decentă (VMD,) va ajunge la votul plenului Parlamentului. Amintesc că președintele Iohannis a trimis legea spre reexaminare către Parlament, iar liberalii nu au votat-o, spune deputatul clujean, Adrian Dohotaru.

 

Chiar și stricta corelare, fără obligativitate, setează așteptări legitime din partea românilor, un sfert dintre salariați fiind pe salariul minim, ca salariile minime să crească.

 

Salariul minim este dintre cele mai scăzute din Europa, determinând migrație în masă din țara muncii ieftine.

Cred că oameni politici responsabili trebuie să determine schimbarea acestui model de injustiție socială și fiscală. Și să echilibreze balanța între forța de muncă, plătită prost și precară, și capital, care primește o felie mai mare din PIB decât media UE, a completat inițiatorul acestei legi.

 

***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Comisia de muncă a votat corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de cumpărături

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO Biblioteca Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a ajuns la 3.500 de titluri

Biblioteca ”Ion Agârbiceanu” a Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a ajuns la 3.500 de titluri, cuprinzând literatură română, universală,...

Închide