Ce este starea de alertă posibilă în România după 15 mai. Guvernul României ia în calcul și posibilitatea introducerii stării de alertă începând din 15 mai, data de la care președintele Klaus Iohannis a precizat că țara noastră iese din starea de urgență.
Cu acest prilej vor fi relaxate și condițiile de circulație, însă vor fi menținute unele măsuri de protecție.
Deja Klaus Iohannis a anunțat obligativitatea purtării măștilor.
„Vom avea în scurt timp un plan detaliat pe care îl vom prezenta public. Una dintre măsuri este cea cu masca de protecţie. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun. Poate renunţăm la purtarea măştii la anul”, a declarat Klaus Iohannis.
Potrivit legii, starea de alertă ”se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență”.
OUG nr. 21/2004 arată că pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
Starea de alertă se aprobă prin hotărâre, de către CNSSU, cu avizul premierului.
Starea de alertă este tot o măsură excepțională luată în timpul pandemiei de COVID-19 și poate fi declarată la nivel de localități – de primar, la nivel de județ – de prefect, însă tot ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, va fi cel care semnează decretarea stării de alertă.
Ce este starea de alertă posibilă în România după 15 mai
***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.