Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Maghiarii se simt discriminați pentru că Ordonanțele Militare sunt emise în limba română

Maghiarii se simt discriminați pentru că Ordonanțele Militare sunt emise în limba română. Reţeaua Europeană pentru Egalitate Lingvistică (European Language Equality Network, ELEN/REEL) atrage atenţia asupra faptului că în situaţia de criză generată de epidemia de coronavirus, statele membre ale Uniunii Europene (UE) – inclusiv România – perseverează în încalcarea drepturilor minorităţilor naţionale publicând informaţiile legate de măsurile de protecţie luate şi de diversele ordonanţe emise exclusiv în limba oficială a statului respectiv.

Prin urmare, ELEN/REEL adresează un apel ţărilor membre ale UE, cerându-le să asigure accesibilitatea tuturor informaţiilor privitoare la criza epidemiologică şi în limbile minorităţilor naţionale autohtone.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, EMNT/CNMT) – organizaţie membră a ELEN încă din anul 2014 –, subliniază importanţa acestui apel. SÁNDOR Krisztina, preşedintele executiv al CNMT şi membră a Comitetului Director al ELEN, atribuie iniţiativei lansate de reţeaua europeană o însemnătate deosebită. Ea a relevat că problema semnalată – pe lângă faptul că reprezintă o gravă încălcare a drepturilor lingvistice – implică şi riscuri majore de securitate, deoarece comunicarea exclusiv monolingvă (în cazul nostru, doar în limba română) poate conduce cu uşurinţă la situaţia în care mase de cetăţeni nu înţeleg prevederile şi ordonanţele importante. „Salutăm măsurile de profilaxie introduse de ţările europene, dar faptul că autorităţile comunică aceste măsuri şi asigură accesibilitatea informaţiilor referitoare la ele doar în limbile oficiale ale statelor, constituie un motiv de îngrijorare. În consecinţă, EMNT/CNMT se va adresa printr-o scrisoare oficială autorităţilor statului român, cerându-le să respecte drepturile lingvistice” – a declarat preşedintele executiv al CNMT.

În plus, apelul ELEN arată: comunicarea în limbile minorităţilor naţionale serveşte la combaterea mai eficientă a pandemiei. Documentul emis de ONG-ul de nivel european se referă şi la faptul că statele membre ale Consiliului Europei – în momentul în care au aderat la Uniunea Europeană – au ratificat Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, care prevede că statele membre trebuie să sprijine folosirea limbilor minorităţilor naţionale şi să garanteze păstrarea culturii acestora.

De asemenea, ELEN/REEL relevă că omisiunile statelor membre nu se limitează doar la comunicarea măsurilor ce au în vedere stoparea epidemiei de coronavirus, ci se manifestă în multe cazuri şi în privinţa învăţământului şcolar online (la distanţă). Posturile publice de televiziunile transmit lecţiile de regulă doar în limba oficială a statelor respective, minorităţile naţionale fiind discriminate şi în această manieră. ELEN/REEL monitorizează emisiunile educaţionale difuzate de posturile publice de televiziune urmând să întocmească şi să trimită autorităţilor competente ale UE un raport despre eventualele discriminări. În cei şase ani trecuţi de la aderarea la reţeaua europeană, EMNT/CNMT a participat în mod sistematic la eforturile depuse de ELEN. Cele două organizaţii îşi oferă asistenţă reciprocă şi în calitate de partenere în diverse proiecte finanţate de UE, străduindu-se totodată să sprijine prin toate mijloacele posibile şi în faţa forurilor internaţionale lupta politică dusă de comunitatea maghiară din Transilvania în vederea exercitării drepturilor lingvistice.

Maghiarii se simt discriminați pentru că Ordonanțele Militare sunt emise în limba română

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Cluj-Napoca: Lucrările la prima strada smart din România se apropie de final

FOTO. Cluj-Napoca: Lucrările la prima strada smart din România se apropie de final. Am verificat  stadiul lucrărilor la str. Molnar...

Închide