Ultima actualizare: 8.2.2024
Naţionale

Manager de spital cu Covid-19 internat cu forța în spital. A preferat să stea la o pensiune decât să se interneze

Manager de spital cu Covid-19 internat cu forța în spital. A preferat să stea la o pensiune decât să se interneze. Managerul Spitalului Județean de Urgență ,,Sf. Pantelimon” din Focșani, Constantin Mîndrilă a fost internat cu forța în spital după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

Acesta, după ce a aflat că este infectat cu Covid-19 s-a cazat la o pensiune din județ, unde a rămas în autoizolare. Despre cazul său s-a aflat imediat, iar prefectul județului Vrancea a dispus internaea lui cu forța.

Ieri seară, managerul Spitalului Județean de Urgență ,,Sf. Pantelimon” din Focșani, Constantin Mîndrilă, a trimis presei următoarea „Scrisoare deschisă”:

Mai presus de Dumnezeu, de lege și de coronavirus nu este nimeni!”
Astăzi, în Duminica Floriilor, am fost supus la un abuz greu de imaginat, dar la care, totuși, mă așteptam. Vreau să împărtășesc tuturor cum un bolnav de Covid 19 este hărțuit de prefectul județului, singurul lui scop fiind de a pune stăpânire pe spital. Fac precizarea că, de la mijlocul lunii martie 2020, conștient de pericolul la care mă expun, de a contracta virusul, am decis să închiriez o locație din apropierea Spitalului Județean Vrancea, unde m-am mutat, pentru a-mi proteja familia. Nu mi-am mai văzut fetița de trei săptămâni!
Așadar, de când a început situația de urgență, m-am separat de famile, mi-am găsit o locuință în apropierea spitalului și am lucrat cot la cot cu colegii mei pentru ca lucrurile să meargă bine. Poate confirma oricare dintre colegi că eram primul care venea la birou, înainte de ora 7.00 și ultimul care pleca, de multe ori și după ora 21.00. Am stat în spital efectiv și m-am ocupat ca totul să fie bine, mai ales că presiunea era cu atât mai mare cu cât Spitalul Militar și Spitalul Adjud au fost închise în urma infectării cadrelor medicale cu Covid 19. Spitalul Județean a rămas singurul în picioare, atât pentru urgențe medicale din județ cât și în lupta cu virusul Covid 19.
În data de 08 aprilie 2020, inevitabilul s-a produs. Am fost declarat pozitiv COVID-19 și, imediat, am anunțat DSP Vrancea. Am făcut acest lucru ca o măsură de precauție suplimentară, desi instituția avea rezultatul testului meu, înainte ca eu să îl primesc.
M-am prezentat la Secția Boli Infecțioase unde am fost consultat și mi s-au recoltat analize, iar în urma rezultatelor, dr. Vasilache Mădălina, șefa secției, a concluzionat că este o formă ușoară de Covid -19 . După prevederile Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS Cov 2 din 26.03.2020, formele ușoare se tratează la domiciliu în autoizolare. Fac precizarea că HG 201/2020 precizează, la articolul 1, alineatul 5, punctul c), că persoanele confirmate COVID-19 asimptomatice sau cu forme ușoare, nu necesită internarea în unități sanitare pentru tratare. De asemenea, ordinul ministrului sănătății 487 din 23.03.2020 prevede: ”cazurile ușoare se pot externa mai rapid sau chiar îngriji la domiciliu cu respectarea unor recomandări”.
Astfel, m-am autoizolat imediat la domiciliul ales, am informat prin adresă scrisă DSP Vrancea unde mă aflu și unde voi sta în autoizolare. Am păstrat legătura permanent cu medicul curant căruia îi raportam zilnic funcțiile vitale (temperatura, concentrația de oxigen din sânge și tensiunea), am respectat tratamentul prescris, nu am intrat în contact cu nimeni și am încercat să mă odihnesc fiind foarte obosit și speriat.
Am anunțat directorul medical și medicul epidemiolog al spitalului de situația mea. Pentru că starea de sănătate îmi permitea, am vorbit cu directorul medical și am stabilit de comun acord să continui activitatea desfășurata din izolare. Motiv pentru care, am luat și calculatorul de serviciu, pentru a lucra împreună online (am dovezi în acest sens, deoarece am lăsat inclusiv notificare scrisă către directorul medical).
În data de 8 aprilie 2020, PNL Vrancea a dat publicității un comunicat în care îmi cerea, isteric, demisia pentru că m-am contaminat in spital, iar în aceeași zi prefectul județului, cerea conducere militară la Spitalul de Urgență ”Sfântul Pantelimon”, Focșani. Nu am răspuns acestor acuzații nefondate și rău am făcut!
Trebuia să îl întreb public pe domnul prefect cum crede că o conducere militară ar gestiona mai bine situația, din moment ce Spitalul Militar a fost închis încă de la începutul pandemiei pe motiv că majoritatea cadrelor medicale s-au infectat cu SARS Cov 2 și că 30 dintre aceste cadre medicale sunt tratate la Spitalul Județean în Secția Boli Infecțioase? De ce crede că situația spitalului nostru e așa dezastruoasă din moment ce noi avem confirmați pozitiv doar 7 medici din 130?
A doua zi, pe data de 09 aprilie 2020, am fost sunat de medicul Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul DSP Vrancea, numit de o lună de zile membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Focșani și, deloc întâmplător, membru PNL Vrancea. Domnia sa, în loc să mă întrebe cum mă simt și să aibă o discuție profesională medic epidemiolog – pacient, mă întreba pe un ton foarte apăsat de ce m-am autoizolat și care sunt formele legale prin care mi-am închiriat locuința. I-am răspuns medicului epidemiolog la toate întrebările și am precizat inclusiv faptul că am încheiat un contract pe persoana fizica cu o firmă specializată pentru gestionarea deșeurilor periculoase (lenjerii etc) din locul în care locuiesc.
În aceeași zi, la câteva ore distanță, am fost surprins să aflu că inclusiv prefectul județului l-a sunat pe proprietarul locuintei închiriate de mine să verifice dacă mă aflu la adresa respectivă. Probabil a solicitat și alte informații deși, din câte știm cu toții, anchetele în România sunt atributul altor instituții.
Duminică, 12 aprilie 2020, la ora 11.26, m-a sunat prefectul județului spunându-mi că din ordinul ministrului sănătății trebuie să mă mut urgent la Secția de Boli Infecțioase. Deși l-am rugat să îmi trimită și mie ordinul, pentru că eram curios să văd despre ce este vorba, domnia sa mi-a spus, fără echivoc, că dacă refuz va trimite Poliția și mă va muta cu forța. Eu am încercat să îi explic faptul că domnia sa comite un abuz și că prin tot ceea ce face în spațiul public de câteva zile mă tratează nelegal și înjositor. I-am adus ca argument și prevederile legale. Domnia sa nu mi-a adus la cunoștință nici o prevedere legală, dar a trimis la locuința unde eram autoizolat câțiva ziariști de casă ai domniei sale și un echipaj care să mă transporte cu forța la secția de boli infecțioase.
Prin urmare, la câteva zeci de minute distanță, am ajuns să fiu filmat ca un tâlhar care a încălcat prevederile legale, deși nu sunt decât un bolnav de Covid 19 care stătea în autoizolare, respectând întocmai legislația în domeniu. Cei care într-adevar încalcă legislația sunt prefectul județului și angajatorii mei – Ministerul Sănătății.
Iată cum, fără voia mea, de duminică de la ora 13.00, fiind un caz COVID-19 ușor, ocup unul din cele 130 de paturi din Pavilionul COVID-19 al Spitalului Județean Focșani, desi chiar legislația elaborată de angajatorul meu, Ministerul Sănătății, spune că astfel de cazuri se tratează acasă, în izolare!
Mă întreb ce se întâmplă cu ceilalți colegi ai mei, diagnosticați pozitiv și care se tratează în autoizolare la domiciliu? Ar trebui și ei să se îngrijoreze că mâine vor fi duși cu forța la spital? Dacă această atitudine față de un bolnav nu este abuz, atunci ce este? Grija exagerată a prefectului față de sănătatea mea?
În altă ordine de idei, dacă argumentele mele de până acum nu sunt suficiente în a arăta faptul că sunt doar victima unor interese politice, vreau să mai aduc un argument.
În luna martie 2020, în municipiul Focani au fost diagnosticați pozitiv COVID-19 un număr de 30 cadre medicale de la Spitalul Militar Focșani. Mai mult de atât, o parte din aceste cadre medicale au transmis coronavirusul și la 2 medicii de la Spitalul Municipal Adjud, dar și la funcționari din alte instituții. Ca urmare a acestui fapt, Spitalul Militar Focșani și Spitalul Municipal Adjud au fost închise o perioadă lungă pentru dezinfecție totală. În acest caz, PNL Vrancea și prefectul județului nu au avut nici un fel de reacție, dar nici una. Nu au zis nici un cuvânt de parcă erau pești!
Mai mult, în data de 10 aprilie 2020, în România erau infectate COVID-19 un număr de 812 cadre medicale. 429 cadre medicale la Suceava – și la Suceava este conducere militară la spital, 35 cazuri la Spitalul Deva unde este, iarăși, conducere militară, 44 cazuri la Arad, unde nu este conducere militară, 34 cazuri la Galați unde nu este conducere militară, 34 cazuri la Iași și nu este conducere militară, 18 cazuri la Alba și nu este conducere militară etc. În Vrancea erau infectate COVID-19 doar 7 cadre medicale dintr-un număr de peste 1.300 angajați ai Spitalului Județean. Asta vi se pare domnule prefect a fi un management dezastruos?
Dintr-o dată, faptul că sub 1% din personal a fost confirmat COVID-19 devine o mare problema în funcționarea spitalului județean pentru că așa spun ”specialiștii” de la PNL Vrancea, domnul deputat Ion Ștefan, marinar de meserie și domnul senator Cătălin Toma, de meserie profesor. Aceste două ”somități” ale lumii medicale au solicitat conducere militară la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon”, Focșani apreciind că infectarea mea la muncă reprezintă un mod dezastruos în care m-am ocupat de toate problemele legate de COVID-19.
Respectând logica celor două somități din lumea medicala vrânceană, dar și a prefectului înseamnă că o gestionare dezastruoasă a problemelor legate de COVID-19 continuă și la Spitalul Suceava unde astăzi au fost teste positive pentru un medic militar anestezist detașat de la Cluj. Evident că nu despre asta este vorba! Coronavirusul nu funcționează așa cum își imaginează domnii de la PNL Vrancea.
Sigur, la Spitalul Județean Focșani poate veni și o conducere militară, este deja în practica abuzurilor de până acum să se întâmple aceste lucruri! Ceea ce în acest moment este important, este sănătatea cadrelor medicale și sănătatea oamenilor din Vrancea. Cadrele medicale au echipamente de protecție achiziționate de echipa Spitalului Județean pentru încă o lună de zile (voi demonstra acest lucru pe cifre de inventar din magazia spitalului) iar eu voi fi alături de toți colegii mei pe perioada internării mele abuzive!
Domnule prefect, dacă ați avea puțină umanitate și demnitate nu ați coborî atât de jos, nu ar fi trebui să ajungeți să comiteți abuzuri asupra unui bolnav de Covid 19 doar pentru a-i lua funcția!
În încheiere aș dori să mai transmit domnilor de la PNL, atât de preocupați de soarta mea, un lucru: ”Mai presus de Dumnezeu, de lege și de coronavirus nu este nimeni!”

Costel Mândrilă, Directorul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon”, Focșani”

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Manager de spital cu Covid-19 internat cu forța în spital. A preferat să stea la o pensiune decât să se interneze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Naţionale
Ministerul Educației lansează primul program integrat de public speaking pentru elevi și studenți

Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu SPEAKINGS, lansează primul program integrat de public speaking pentru elevii și studenții din...

Închide