Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au cerut sprijinul autorităților în lupta cu ”detectoriștii”, căutătorii de comori care folosesc detectoare de metale în siturile istorice și care pun în pericol un proiectului al României.
Este vorba despre proiectul LIMES, lansat în 2016, care prevede înscrierea granițelor Imperiului Roman din România pe listele UNESCO.
”România are în pregătire două dosare,dintre care unul care are ca scop înscrierea LIMES-ului dacic, cel mai lung și cel mai complex sector de graniță din Europa, de aproape 1500 km. În urma monitorizării siturilor se constată activități constante ale detectoriștilor, cei care folosesc detectoare de metale, și care distrug, practic, posibilitățile viitoare de datare ale siturilor prin dislocarea pieselor arheologice din poziția reală”, a declarat directorul muzeului clujean, Felix Marcu.
Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei solicită intervenția autorităților astfel încât să se includă în viitorul Cod al Patrimoniului Cultural Național a unor prevederi explicite privind termenul de ”descoperire întâmplătoare” și obligarea căutătorilor de comori care folosesc detectoare de metale în zone istorice de obținerea unor avize de la Comisia Națională de Arheologie sau de la direcțiile județene de patrimoniu.
Înscrierea în UNESCO a proiectului LIMES ar putea avea loc în 2022 în loc de anul viitor.
****
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.