Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

De luni se deschide Salina Turda

De luni se deschide Salina Turda. Aceasta a fost închisă pe perioada pandemiei. În acest timp s-au făcut și unele investiții de recondiționare a roții panoramice.

Salina Turda se deschide pentru vizitare incepand cu data de 18.05.2020. Programul de functionare va fi intre orele 9-17, cu ultima intrare la ora 16. Suntem pregatiti sa va primim si va asteptam cu drag! este anunțul administratorilor.

Salina Turda, care la inceputurile ei a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, incepe să decadă dupa 1840, datorită concurenţei tot mai puternice  a salinei de la Ocna Mureş, ajungând să îndeplinească rolul unei rezerve a acesteia.

După primul război mondial, exploatarea sării devine monopol de stat, dar declinul continuu al activitatii salinei de la Turda, datorat in principal productivitaţii scazute, a dus la inchiderea exploatatii in anul 1932.  După inchidere, salina intră într-o perioadă de uitare, până in timpul celui de-al doilea razboi mondial când este folosită de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian.

După anul 1950 pâna in anul 1992, când a fost redeschisă pentru public ca obiectiv turistic, primii 500m ai galeriei de transport Franz Josef au fost utilizaţi ca depozit de brânzeturi.

În anul 2008 salina intră într-un amplu proces de modernizare şi amenajare în cadrul programului PHARE 2005 CES infrastructură mare regională/locală, în valoare de 6 mil. euro, fiind redată circuitului turistic incepând cu luna ianuarie 2010. Starea excelentă de consevare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni un obiectiv turistic european sau chiar mondial, fac din Salina Turda un loc în care trecutul şi prezentul se intrepatrund armonios.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook

De luni se deschide Salina Turda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
coronavirus
Coronavirusul mai omoară un om la Cluj! A trăit 13 zile cu virusul

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un nou deces la Cluj, provocat de coronavirus. Este vorba de un bărbat de...

Închide