Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Amenzi de 44000 de lei date de ITM Cluj pentru munca nelegală

Amenzi de 44000 de lei date de ITM Cluj pentru munca nelegală.

În perioada 02.06.2020 – 06.06.2020  ITM Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control în vederea identificării cazurilor de muncă nedeclarată și verificării modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitate în domeniile fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încățăminte.

Motivarea campaniei

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce:

-persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială(lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical;lipsa accesului la pensie și la și la indemnizație de șomaj);

-persoana care prestează munca fara forme legale de angajare, nu are siguranța plății muncii prestate, plata facându-se în funcție de bunăvoința angajatorului;

-angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de către acesta;

-condițiile precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor;

-fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Având în vedere riscurile la care sunt expuşi lucrătorii în domeniul fabricării produselor textile, confecţii,  pielărie şi încălţăminte ( cele datorate manipulării unor mase grele şi foarte grele, care conduc la o serie de probleme de sănătate asociate cu dureri de spate şi dureri musculare; lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute; risc de lovire prin răsturnarea mărfurilor greşit depozitate; risc de tăiere; risc de accidentare datorat manevrării necorespunzătoare a motostivuitoarelor; perioade lungi în care angajaţii stau în picioare; activităţi repetitive; stresul provocat angajaţilor datorită unui comportament neadecvat al clienţilor; risc de electrocutare; alunecări pe pardoseala umedă; ventilaţie insuficientă; echipamente de muncă incorect utilizate.)

este necesară organizarea periodică a unor acţiuni de control privind modul în care lucrătorii conştientizează riscurile din unitate, ca primă condiţie pentru adoptarea unor atitudini, comportamente şi acţiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente.

Principalele obiective

Identificare și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități în domeniul fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încățăminte, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor și a tinerilor.

Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicația Revisal și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul își are sediul social.

Creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă,  în domeniile fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încățăminte.

Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

 

Rezultatele campaniei

Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale  la un număr de 55 de angajatori din judeţul Cluj.  Au fost aplicate amenzi în cuantum total de 44.000 lei la 3  angajatori.

Astfel, doi angajatori au fost amendați cu 20.000 lei fiecare pentru:  primirea la muncă a unei  persoane fără încheierea unui contract individual de muncă și  primirea la muncă  a unui salariat în perioada în care acesta avea contractul individual de muncă suspendat.

De asemenea,  o societate a fost sancționată cu amendă în valoare de 4000 lei deoarece nu au  fost respectate măsurile din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, în ceea ce privește organizarea locurilor de muncă.

 

Deficiențele constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost în număr de 40, printre cele mai frecvente menționăm: echipamente individuale de protecție  deteriorate, căi de circulație încărcate cu materiale, nu s-a făcut verificarea periodică a prizelor de împământare, nepurtarea echipamentelor individuale de protecție, semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă. Pentru deficiențele constatate au fost dispuse un număr de 31 de avertismente și au fost stabilite măsuri cu termene de remediere.
Amenzi de 44000 de lei date de ITM Cluj pentru munca nelegală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Prefectul studenților din UBB – un imberb – acuză Poliția Română că l-a arestat pe vloggerul Colo pentru a-și face imagine

Acuze de-a dreptul șocante vin din partea unui student clujean, care, printre altele, e prefectul studenților din UBB. Acesta acuză...

Închide