Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Fostul mare baschetbalist clujean Emeric Vizi a decedat

Fostul mare baschetbalist clujean Emeric Vizi a decedat.

Emeric Vizi a decedat, marţi seara, la vârsta de 84 de ani.

Vizi Emeric “Imre” s-a nascut pe 17 octombrie 1936 in satul Leghia si si-a petrecut copilaria in municipiul Cluj-Napoca, unde s-a mutat in anii celui de-al doilea razboi mondial impreuna cu familia. A dovedit reale calitati sportive inca de mic, fiind atras ca orice copil de mirajul fotbalului iar ulterior de cel al baschetului. Intr-un interviu realizat cu ocazia All Star Game – LNBM 2014, la dineul Legendelor Baschetului Romanesc, povestea cu nostalgie despre perioada copilariei si a momentului in care a ales sa se dedice baschetului: “Am copilarit langa parc, acolo unde sunt casele Bisericii Romano-Catolice. Aveau o gradina frumoasa iar baietii mai mari au construit niste panouri de lemn si un teren. Acolo am invatat sa arunc si sa joc baschet. Prin 1952 am jucat fotbal la CFR, dar prietenii mei jucau baschet la Metalul Rosu si m-au convins un an mai tarziu sa joc cu ei in echipa.”

A fost elev al Liceului “Bathory Istvan” iar in 1954 a fost admis la Facultatea de Metematica-Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Remarcat la meciurile regionale de baschet, Vizi Imre este cooptat un an mai tarziu la echipa Constructorul Cluj-Napoca iar dupa numai un sezon ajunge la nou infiintata Stiinta-UMF Cluj-Napoca si incepe din 1957 sa scrie istoria “U” alaturi de antrenorul Elemer Sarosi si de fostii mari baschetbalisti Mihai Albu, Horia Demian, Matei Ruhrig sau Nicolae Viciu. A jucat sub culorile alb-negru pana in 1975, an in care s-a decis sa se retraga din baschet impreuna cu regretatul capitan Horia Demian.

“Jucam pentru Stiinta-UMF si am pus bazele viitoarei echipe Universitatea. Am reusit sa castigam trei medalii de argint si doua de bronz intr-o perioada in care CCA – Steaua, dar si Dinamo, faceau legea in campionat. Era greu sa te lupti cu ei pentru ca adunau tot ce era mai bun in tara”, isi aducea aminte cel care in 1959 a fost selectionat in nationala de seniori a Romaniei, participand la Campionatul European de la Istanbul alaturi de jucatori consacrati, precum Mihai Nedeff, Andrei Folbert, Armand Novacek, Alexandru Fodor, Emil Mimi Niculescu sau Grigore Costescu. “In timpul turneului am avut si ghinion. Am trecut de grupe, invingand pe rand Ungaria, Iran si Austria, insa in faza urmatoare am pierdut toate meciurile, trei dintre acestea la 1-3 puncte si unul in prelungiri. Am ocupat pana la urma locul 8, dar am avut o nationala frumoasa si foarte puternica”, a rememorat acele momente fostul international, care a adunat de-a lungul carierei peste 200 de selectii sub tricolor (tineret, universitar, seniori).

Un moment memorabil al carierei s-a petrecut in anii 1960, cand a evoluat in cadrul unui meci demonstrativ intre o selectionata clujeana si o selectionata americana, cu multe nume sonore din NBA, precum legendarii Bob Cousy, Oscar Robertson, Tom Heinsohn si Bill Russell. Un meci de referinta care s-a disputat in potcoava stadionului local in fata a peste 10.000 de spectatori si castigat de americani cu scorul de 117-75 iar Vizi Imre a marcat 24 de puncte, avand o evolutie foarte apreciata de oaspeti. Dupa ce si-a agatat ghetele-n cui in 1975, Vizi Imre s-a dedicat invatamantului si a fost profesor mai intai la Scoala Apáczai Csere János iar din 1980 la Liceul Báthory István. Nu a renuntat, insa, niciodata la marea sa iubire baschetul, fiind prezent in tribune la mai toate marile evenimente baschetbalistice derulate in Cluj-Napoca, dar si in echipa clujeana de old-boys.
In 2014, la All Star Game, a fost inclus in galeria “Legendelor Baschetului Romanesc”, primind din partea FRB si o diploma de excelenta pentru intreaga sa activitate sportiva.

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet isi exprima compasiunea si profundul regret pentru disparitia prematura a celui care a fost Emeric Vizi, adresand totodata sincere condoleante familiei indurerate.

 

Fostul mare baschetbalist clujean Emeric Vizi a decedat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Primăria mai face un pas spre realizarea Parcului Zorilor

Primăria mai face un pas spre realizarea Parcului Zorilor. Parcul Zorilor sau Parcul Observator se va întinde pe un teren...

Închide