Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Naţionale

Ziua de 25 octombrie, dublă semnificație pentru români. Ziua armatei române și al regelui Mihai

Ministerul Apărării Naționale anunță că Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns. În principalele garnizoane din țară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.

Iată care a fost programul de anul acesta:

–în capitală de la ora 10:00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – a fost o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de primire a Drapelului de Luptă al Institutului Medico-Militar și de depunere a jurământului militar de către studenți ai anului I de la Catedra de Pregătire şi Perfecţionare Medico-Militară Bucureşti.
– de asemenea, ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu) – a avut loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori.

Totodată, la Carei va avea loc, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.

De ce este 25 octombrie ziua armatei Române?

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944 în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Totodată, această zi importantă este și ziua regelui Mihai care a decedat la vârsta de 96 de ani în 2017. A domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Naţionale
Ministrul Sănătății în vizită la Cluj, iată care este programul acestuia

Program ministrul Sănătății - 21.10.2020 Nelu Tătaru, ministrul Sănătății se va afla astăzi în teritoriu. Ministrul Sănătății se va deplasa...

Închide