Dragoș Damian. CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj spune că producția Favipiravir-ului, medicament folosit în tratarea Covid-19 va începe în aproximativ 3 luni. Până acum, acest medicament a fost adus în țară de Terapia.
,,Favipiravir este folosit pe scară foarte largă pe continentul asiatic, este de provenienţă japoneză şi, de obicei, medicamentele din Japonia nu prea ajung în Uniunea Europeană, în schimb sunt foarte prezente în Asia. Este un medicament dezvoltat ca antivirus gripal. De 10 ani este dezvoltat în Japonia şi a demonstrat eficienţă, în studiile clinice, şi pentru noul coronavirus.
Vorbim despre un medicament repoziţionat de pe tratamentul infecţiei cu virusul gripal pe tratamentul infecţiei cu Sars-Cov-2. Până la ora actuală, a fost utilizat pentru 150 de milioane de persoane în lume, în tratarea Covid-19. În România, 20.000 de pacienţi au beneficiat de Favipiravir, din cel pe care noi l-am adus.
Noi am făcut câteva probe tehnologice de împachetare, aşteptăm rezultatele unor studii, pe care le facem ca să le punem la dispoziţia Agenţiei Medicamentului, iar în mod normal în trei luni ar trebui să putem să începem producţia, pentru că avem şi comenzi din afara țării, deci e inclusiv o oportunitate de export pentru România”, a declarat Dragoș Damian, conform Bursa.ro.
UNDE POȚI GĂSI MEDICAMENTUL?
În momentul de față, Favipiravir se găsește doar în spitale însă ,,Terapia” dorește să aducă medicamentul și pe raftul farmaciilor: “Există o discuţie despre disponibilizarea în farmacii. Problema este riscul, aşa cum s-a mai intâmplat, ca persoanele care vor să îl folosească să meargă în farmacie şi să îşi facă stocuri.
E un obicei foarte prost la români. Acest medicament poate fi dat doar pe bază de prescripţie medicală şi nu poate fi administrat profilactic, trebuie să existe diagnosticul de boală. Am discutat cu autorităţile în aşa fel încât medicii de familie să îl poată prescrie şi să se poată găsi în farmacii pe bază de prescripţie medicală”.
Compania a anunțat o tranșă de 1,1 milioane de tablete de Favipiravir care va ajunge în România și vor fi distribuite în spitalele axate pe tratarea pacienților cu Covid-19. Această distribuire se va face prin Alliance Healtcare.
Favipiravir este un medicament sigur?
Conform unui studiu realizat de Terapia Cluj, pe care l-am cercetat în exclusivitate, efectele adverse în urma administrării Favipiravir sunt în general uşoare; doar 0,4% din pacienţi au avut reacţii adverse grave.
Studiul citat arată: “După utilizarea la peste 4000 de pacienţi incluşi în studii clinice, reacţiile adverse frecvente raportate au fost: gastrointestinale, creşterea acidului uric, reducerea numărului de neutrofile, creşterea aspartat-aminotransferazei şi a alanil-aminotransferazei, reacţii psihiatrice, creşterea trigliceridelor. În general, 0,4% dintre pacienţi au avut reacţii adverse grave şi 1,1% au întrerupt tratamentul din cauza reacţiilor adverse. Dozele mici şi dozele mari de favipiravir au acelaşi profil al reacţiilor adverse. Acest medicament este contraindicat la femeile însărcinate, cu suspiciune de sarcină sau care alăptează”.
SURSĂ: Bursa.ro