Ultima actualizare: azi, 00:10
Locale

UBB Cluj și Ministerul Sănătății lansează o linie telefonică pentru cei afectați de pandemie

Ministerul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat faptul că o linie telefonică de sprijin psihologic gratuit pentru românii afectați de pandemie va fi disponibilă începând de marți, de la ora 12.00. Peste 40 de psihoterapeuți voluntari vor putea fi apelați de luni până sâmbătă între orele 12-20.

Persoanele afectate de pandemia de COVID-19 pot beneficia de servicii gratuite de consiliere psihologică prin apelarea liniei telefonice cu tarif normal 021.9081.

Proiectul a fost realizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România și Vodafone România.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat la conferința de presă faptul că toți am resimțit efectele negative ale pandemiei, mulți oameni intrând în depresie și anxietate din cauza izolării.

“Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte despre o epidemie paralelă şi foloseşte termenul ăsta atunci când vorbeşte despre deteriorarea sănătăţii mintale în rândul populaţiei. Unul dintre efectele pandemiei este reducerea accesului la servicii de sănătate mintală în România şi în mai toate ţările de pe glob şi trebuie să spunem că dacă suntem oneşti România, ţara noastră, nu are neapărat o tradiţie în a vorbi deschis despre problemele de sănătate mintală. A existat şi există în continuare o stigmă pe care mulţi o poartă şi depresia, anxietatea chiar dacă nu ar trebui să ruşineze pe nimeni nu sunt subiecte extrem de cunoscute, respectiv subiecte despre care să se vorbească des şi deschis în orice context, fie în particular, fie în familie, fie pe scena publică”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Voiculescu consideră că avem nevoie cu toţii de sprijin pentru a trece peste momentele grele.

“E important să vorbim despre sănătatea noastră mintală la fel cum vorbim despre sănătatea noastră fizică. În termeni de sănătate publică principalul impact psihologic al pandemiei este aşadar o rată ridicată de stres şi anxietate. Avem cu toţii nevoie de sprijin pentru a trece prin momente grele şi fiecare se descurcă cum poate, fiecare încearcă să gestioneze situaţia, anxietatea, stresul şi modul în care reacţionează în situaţii stresante, după cum a învăţat, respectiv după ajutorul pe care îl primeşte şi în general putem să ne îmbunătăţim starea psihică vorbind deschis despre provocările noastre cu cei apropiaţi, cu familia, cu prietenii, ajută, de asemenea, mişcarea fizică orice fel de spiritualitate şi ieşirea în natură. Sunt lucruri care cu siguranţă ne ajută şi sunt studii ştiinţifice care arată că toate activităţile de mai sus ne cresc rezilienţa emoţională şi ne îmbunătăţesc ceea ce numim o stare de bine”, a transmis Voiculescu.

El a anunţat că începând de marţi Ministerul Sănătăţii lansează o linie telefonică de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemia de COVID-19.

“E important când ne simţim copleşiţi să apelăm la experţi, la psiho-terapeuţi şi linia telefonică de sprijin psihologic pe care o lansăm astăzi împreună va fi tocmai asta, o soluţie de sprijin pentru orice român afectat de pandemie. Cu ajutorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale şi al companiei Vodafone România, peste 40 de psihoterapeuţi voluntari vor fi disponibili de luni până sâmbătă de la 12 până la 20 pentru a fi alături de oricine are cu adevărat nevoie, pentru oricine are nevoie de sprjin emoţional. E un lucru extraordinar şi cred că subliniază încă o dată ceea ce ştim cu toţii că numai împreună om cu om vom reuşi să trecem de pandemie şi de această perioadă grea”, a mai afirmat ministrul Vlad Voiculescu.

SURSĂ: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTOGALERIE. Curățenie de primăvară pe străzile orașului din Cluj-Napoca

Străzile și trotuarele din municipiul Cluj-Napoca spălate cu detergent și curățate cu furtunul de apă și prin periat manual. Acțiunea care...

Închide