Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Eclipsă de Soare 10 iunie. Fenomenul va apărea pe cerul județului Cluj

Mâine, 10 iunie 2021, se va forma o eclipsă de Soare inelară, cea de a 16-a eclipsă din secolul XXI. Fenomenul va putea fi văzut și pe cerul din județul Cluj începând cu ora 13:27.

Eclipsa de soare va putea fi văzută din mare parte al României, exceptând Oltenia și Dobrogea și o mică parte a Moldovei. Eclipsa va putea fi observată începând cu ora 13:00 și va ține aproximativ o oră.

ATENȚIE! Nu priviți eclipsa de soare cu ochiul liber, puteți să orbiți!


Pentru a putea vedea cu ochiul liber o eclipsă de Soare este nevoie de un filtru solar special. Cel mai accesibil este filtrul dens de sudură, însă cel mai potrivit este filtrul Mylar, o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.

Cum se formează eclipsa de Soare inelară?

Apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu pământul, iar diametrul lunii apare ca și cum ar fi mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, care apare ca un inel strălucitor care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare sunt evenimente destul de rare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Ministrul Educației, elevii vor merge la școală începând cu 13 septembrie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat optimist în privința reluării școlii cu prezența fizică a tuturor elevilor la toamnă, pe...

Închide