Sarcofagul descoperit în urmă cu câteva săptămâni pe Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca, se pare că aparținea unei familii destul de importante.
Vă reamintim faptul că sarcofagul a fost descoperit în timpul unor săpături făcute de muncitorii din Sri Lanka, angajați de firma care se ocupă de modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca. Bărbatul care lucra pe excavator și-a dat seama că a lovit un obiect dur, așa că a oprit săpăturile. Când au văzut că au dat peste un vestigiu, muncitorii au alertat imediat autoritățile.Descoperirea a fost făcută la sfârșitul lunii mai.
,,După cum v-am mai spus, în data 18 mai, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman.
Descoperirea a fost făcută de colegii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB. Aceștia au anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a preluat sarcofagul.
Descoperirea este una rară din două motive principale:
1. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante.
2. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană.
Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor.
În data de 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere.
După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize”, a transmis Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.