Ultima actualizare: ieri, 10:08
Locale

Mezinul echipei de pompieri plecați în Grecia ,, Nu mi-e frică!”

108 pompieri români au fost trimiși în Grecia pentru a ajuta autoritățile de acolo să stingă incendiile care devastează țara, prine ei se numără și Andor Bidiga, mezinul echipei, un tânăr de doar 20 de ani din Brașov

Andor Bidiga este absolvent al Şcolii de Subofiţeri. „Nu mi-e frică, pentru că sunt antrenat, suntem bine pregătiţi şi am mai fost la intervenţii grele la mine în judeţ. Cei de acasă să nu-şi facă griji”, spune tânărul blond, căutând aprobare în ochii camarazilor potrivit celor de la Libertatea.

Eroii noștrii români plecați în Grecia pentru a stinge incendiile, au fost vizitați de jurnaliștii de la Libertatea care au relatat condițiile în trebuie pompierii români să lupte Grecia.

Prima observație de la fața locului. Pe internet, pompierii români sunt numiți extratereștri de presa grecească, „oameni care parcă vin de pe altă planetă”. Românii în roșu, de la ISU, i-au impresionat pe grecii în nevoie prin felul în care folosesc tehnica, dar și pentru că „viteza, organizarea și reflexele instinctive sunt uimitoare”. Când ajungi printre ei, ca orice meseriași, românii admiră sculele altora. În sălașul lor din Evia, pompierii români mărturisesc că i-au impresionat dotările tehnice ale confraţilor de breaslă din Grecia.  „Au avioane, elicoptere şi reacţionează rapid şi organizat încă de la primele semne de foc. Însă nu pot acoperi terenul, terenul care trebuie bătut cu piciorul. Arunci apă din avion, dar ca să stingi fiecare focar, trebuie să umbli prin scaieţi, să-ţi tai drumul cu motocoasa. Să cobori prin toate râpile. N-am văzut aşa munţi”, spune un pompier de la ISU București-Ilfov.

Dincolo de comparații, stă însă riscul. Evia, destinația oamenilor simpli Ziua de muncă a pompierului român în Grecia începe când decide vântul. Vântul din Insula Evia, aflată la trei ore de mers cu maşina de Atena și cam tot atât de Salonic, stă ascuns până la 11. „Toată dimineaţa, nimic, şi deodată, începe să bată şi se stârnesc focurile, n-am mai văzut aşa climă”, povesteşte un pompier din detaşamentul ISU Prahova.

Prokopi, baza românească

Cei 108 pompieri trimişi de România să-i ajute pe eleni în lupta cu incendiile de vegetaţie sunt toţi cantonaţi în orăşelul Prokopi, unde au ocupat toate locurile de cazare disponibile.

Prokopi e în miezul muntos al insulei, pe șoseaua principală care traversează Evia de la sud la nord. Nu departe, pe coasta dinspre continent, este Rovies, unul dintre satele de unde oamenii au fost evacuați cu feriboturile, lăsându-și în spate casele și livezile cu măslini pârjolite. Unii dintre copaci aveau sute de ani. Adunarea pompierilor români în careu se face dimineaţa, la ora 7, în curtea şcolii, care a fost transformată în cazarmă. Ferite de soare cu o prelată, sticlele cu apă sunt rânduite, ca orice rezervă strategică, lângă autospeciale.

Apa şi mâncarea sunt donaţii de la locuitorii din zonă. Oamenii vin cu maşinile şi lasă caserole cu salată de cartofi, cutii cu lapte, apă plată. „Laptele a stat şi ne-a aşteptat în căldură, s-a gătat, nu mai e bun. Sunt foarte mulţi voluntari şi asta ne-a uimit, reacţia asta de recunoştinţă. De obicei, la intervenţii, oamenii sunt supăraţi pe noi, că de ce venim prea târziu, când arde deja”, râde amar un pompier din Prahova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Walking Month 2021 înseamnă „Sănătate la sate” pentru 10.000 de clujeni

Concursul caritabil Walking Month îți propune anul acesta strângerea de fonduri pentru renovarea de cabinete medicale din comunele clujene. Înscrierea...

Închide