Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Viteza autovehiculelor din Paris a fost limitată la 30km/H

Parisul încetinește traficul, de ieri, 30 august, viteza maximă al autoturismelor din capitală va fi limitată la 30 kilometri pe oră, însă cu unele excepții. Prin această măsură, autoritățile vor să descurajeze folosirea automobilelor și încurajatul modalităților alternative de circulație.

Această limită de 30 de kilometri pe oră era deja în vigoare pe aproximativ 60% din străzile din Paris. Potrivit Digi24.ro, pe Champs Elysees se va putea circula cu 50 de km/h și pe primul inel periferic va fi menținută viteza de 70 km/h.

Depășirea limitei de viteză aduce cu sine amenzi, 135 de euro și 2 puncte retrase de pe permisul de conducere.

Scopul este de a descuraja folosirea mașinii. Însă cu riscuri. Un raport francez arată însă că maşinile poluează mai mult la o viteză de 30 de km/h decât cele care înaintează cu 50 de km/h. Explicaţia: o maşină ce rulează la o viteză scăzută emite mai mult dioxid de carbon. În centrul oraşelor, maşinile poluează cu până la 15% mai mult circulând cu 30 de km/h decât cu 50 de km/h. De aceea, la orele de vârf, când multe maşini circulă la viteze foarte mici din cauza traficului aglomerat, nivelul de poluare este cel mai ridicat. Cel mai puţin poluează o maşină care circulă cu 70 de km/h artă studiul realizat de Centrul pentru Mediu.

Măsura mulțumește parizienii, însă nu este aprobată de cei care stau în suburbii. Aceștia se deplasează de acasă şi până la serviciul din Paris cu maşinile astfel că nu îşi doresc să petreacă şi mai mult timp în trafic. Iar cei care locuiesc în Paris, nu prea circulă cu autoturismele personale în capitală.

Odată cu reducerea vitezei, primăria speră şi la reducerea zgomotului. Un studiu publicat în luna iulie, de Consiliul Naţional al Zgomotului arăta că în Franţa, zgomotul afectează 26 de milioane de persoane iar asta se reflectă în starea lor de sănătate. 3,9 milioane de francezi au probleme de somn din cauza poluării fonice iar peste 700.000 sunt depresivi din acelaşi motiv.

O altă măsură de descurajare a folosirii vehiculelor este de taxare a parcării pentru scutere şi motociclete. În prezent, parcarea acestora este gratuită. Din 2022 situația se va schimba iar motocicliștii vor trebui să achite abonamente pentru a parca în Paris. Un abonament general va costa 160 de euro pe lună. Ca o comparație, un abonament lunar pentru transportul în comun costă 75 de euro.

SURSĂ: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Dosare și amenzi la o nuntă cu 1.700 de invitați din județul Satu Mare

Potrivit colegilor de la PortalSM, o nuntă cu aproximativ 1.700 de invitați a avut loc în județul Satu Mare, în...

Închide