Ultima actualizare: azi, 11:08
Locale

Certificatul verde obligatoriu la intrare în restaurante și săli de nunți

Guvernul a dat o noua hotărâre prin care restaurantele și sălile de nunți vor funcționa şi la o incidenţă de peste 3 la mie iar accesul va fi permis doar celor vaccinaţi anti-Covid.

Certificatul Covid va fi folosit în localitățile unde rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori, astfel că persoanele vaccinate anti-Covid nu vor fi așa de restricționați ca și cei nevaccinați.

Persoanele care vor fi nevoite să prezinte un cod QR la intrare în aceste locuri, acest cod va arăta faptul că persoana a fost vaccinată anti-Covid Practic, persoanele vor trebui să prezinte un cod QR la intrare, iar scanarea se face pe telefon. În aceste condiţii se vor putea desfăşura şi nunţile, botezurile şi evenimentele private.

Astfel, persoanele vaccinate vor avea acces la restaurante și evenimente chiar dacă municipiul intră în scenariul roșu.

“În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

“Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus Arafat.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde în România.

În privința nunților la care să se poată participa cu certificat verde, Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este “foarte probabil” să se poată intra pe baza certificatului verde.

SURSĂȘ Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
De mâine intră în vigoare noi restricții în Cluj-Napoca. Vezi noile restricții

Municipiul Cluj-Napoca a depășit rata de incidență de incidență de 2.0 la mia de locuitori în urmă cu două zile,...

Închide