Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

Topul motivelor pentru a folosi izolația din fibră de lemn

Daca inainte s-a vorbit despre cum izolația este materialul ce influențează profund performanța, confortul și bunăstarea ocupanților unei clădiri si s-a arătat de ce este importantă etanșarea fonică, protecția împotriva incendiilor și menținerea sănătății noastre, pe termen lung, astăzi vom privi la alte beneficii legate de alegerea fibrei de lemn, ca izolație pentru poduri, mansarde ori pereți interiori:

Importanța confortului

Clădirile care se mențin la o temperatură uniformă în interior și nu au fluctuații puternice sunt spații mult mai confortabile decât cele care au nevoie de un control strict din partea sistemelor de încălzire și răcire. Zgomotul și curentele de aer de la astfel de sisteme pot fi acceptabile în unele spații publice unde oamenii petrec puțin timp, dar nu sunt acceptabile într-un mediu rezidențial.

În România, au existat mereu valuri de căldură – s-a atins chiar și 44 de grade Celsius. Se estimează că temperatura va crește în următoarele câteva decenii, deoarece temperaturile de vară rămân peste 25 Celsius pentru perioade mai lungi. Prin urmare, este vital să creăm case și birouri care să fie adaptate la această schimbare a climei și să poată rămâne confortabile în ciuda schimbărilor sălbatice de temperatură de afară.

Izolațiile din fibre naturale, cum ar fi izolațiile din fibre de lemn, sunt structuri foarte complexe care au interacțiuni neobișnuite cu apa și din cauza acestora au proprietăți termice extrem de utile. Sunt buni izolatori termici dar și căldură se deplaseaza prin ele foarte lent, ceea ce înseamnă că mediul intern nu este afectat de mediul extern vreme mai îndelungată. Astfel, se reduce nevoia de încălzire și răcire.

Descoperă toate beneficiile acestor soluții naturale de izolare cu fibră de lemn și investește într-o mai buna calitate a vieții pentru tine și familia ta la Izolatiinaturale.ro!

Durabilitatea

În timpul fazei de construcție a unei clădiri, în special a celor care conțin structuri din lemn (acoperiș sau pereți), ploaia și umezeala pot să reprezinte amenințări grave. Odată ce clădirea este etanșă la apă, această umiditate trebuie îndepărtată cât mai repede posibil pentru a evita deteriorarea lemnului și crearea condițiilor potrivite pentru putregai și mucegai.

Izolația din fibre naturale, cum ar fi izolația din fibre de lemn, este realizată din fibre vegetale care au fost concepute pentru a transporte umiditatea. Ele sunt capabile să deplaseze cantități semnificative de umiditate rapid și astfel să usuce activ structurile umede prin dispersarea umidității care este apoi lăsată să se evapore din clădire. Datorită densității lor, aceste materiale izolatoare nu se apasă sau se dezintegrează în timpul ploilor abundente și formează astfel un sistem de izolare foarte durabil, cu risc scăzut.

Sustenabilitate

În prezent, majoritatea clădirilor comerciale sunt proiectate pentru o durată de viață de câțiva zeci de ani, timp după care sunt deseori renovate sau complet demolate. Cu o durată de viață atât de scurtă, materialele folosite trebuie să fie reciclabile, pentru a evita deșeurile la groapa de gunoi și pentru a reduce impactul clădirii în ansamblu. Materialele de izolare alcătuiesc, de asemenea, o mare parte a clădirilor noi, astfel încât energia încorporată în acestea este o parte semnificativă a impactului general al noii clădiri.

Izolația din fibre de lemn este realizată este reciclabilă și captează carbonul în timpul creșterii arborilor (din care este obținută). La sfârșitul duratei sale de viață poate fi fie reciclată pentru alte produse din fibre, folosită pentru combustibil sau chiar compostată.

Utilizarea materialelor neutre din carbon sau carbon negative este o modalitate de a reduce cantitatea mare de CO2 eliberată de construcția sau renovarea clădirilor.

Protecție termică

Izolațiile foarte ușoare pot funcționa bine la conductivitate termică, dar au tendința de a funcționa slab la alte capitole. Acest lucru tinde să fie cel mai vizibil în clădirile cu încăperi în interiorul structurii acoperișului sau transformări ale mansardelor, care în general se încălzesc foarte mult în timpul zilei și se răcesc rapid peste noapte, chiar dacă par să aibă performanțe termice foarte bune pe hârtie.

Materialele de izolare cu greutate mare, cum ar fi izolația din fibre de lemn, poate necesita o suprafață puțin mai groasă pentru a obține o anumită performanță termică, dar oferă și întârzieri foarte mari de scădere ale temperaturii. Altfel spus, păstrează mai mult timp temperatura internă. Aceste valori pot fi de peste două ori mai mari decât alte materiale – astfel, deși performanța termică este aceeași pe hârtie, cantitatea de căldură care intră în clădire este semnificativ mai mică cu izolația din fibre de lemn.

Ca rezultat vom avea clădiri care au mai multe șanse să mențină temperaturi stabile, sunt mult mai puțin predispuse să se supraîncălzească pe vreme caldă și, de asemenea, necesită mai puțină încălzire iarna.

Așadar, pentru economii la facturile de încălzire, sănătatea ocupanților și grijă față de mediul înconjurător și viața generațiilor ce vin după noi, fibra de lemn este una dintre cele mai bune opțiuni pentru izolarea termică a construcțiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
VEȘTI BUNE! Se redeschide pârtia de schi de la Feleacu

Vești bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă! Reprezentații Pârtiei Teleschi Feleacu au anunțat faptul că începând de 23 decembrie, de...

Închide