IuliuHaţieganu, întemeietorul clubului ‘U’ Cluj, şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au vorbit prin intermediul hologramelor lor, în faţa a peste 3.000 de persoane, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv clujean.
“Posteritatea v-a păstrat în amintire ca pe un apostol al neamului, dovadă că universitatea (pe atunci facultatea) pe care ați fondat-o și cel mai mare parc sportiv din țară (unul dintre primele din Europa), făcut de dumneavoastră pentru studenți vă poartă numele. Cum era lumea și cum erau românii acum un secol?”, a întrebat holograma lui Ioan Aurel Pop, iar holograma lui Iuliu Haţieganu a răspuns: “Am fost un simplu medic, câteodată și de suflete, dar în esență medic, un medic-profesor, binecuvântat cu studenți foarte buni, cu mulți colegi de excepție. Lumea anilor 1918-1919 era chinuită ca după război, împuținată și îndoliată, dar era aureolată de o asemenea speranță în bine, în victoria rațiunii și a sentimentelor generoase, încât nu ne păsa de rele, pentru că bunele copleșeau relele. Românii trăiau atunci „Poemele luminii” – cum ne-a învățat Lucian Blaga – și din această lumină a întregirii statale s-au născut minuni. Între aceste minuni, s-a aflat și Universitatea noastră românească, numită de Vasile Pârvan „Universitatea Națională a Daciei Superioare, dar și Teatrul Național, Opera, liceele românești, institutele de cercetare … A fost o coagulare de energie intelectuală românească așa cum nu se mai văzuse niciodată”.
Dialogul imaginar a avut loc vineri seară, în cadrul evenimentului Centenar în Alb şi NegrU, eveniment care continuă seria activităţilor dedicate împlinirii a 100 de ani de sport universitar în Cluj-Napoca.