Conducerile instituţiilor statului şi-au umflat peste măsură lefurile şi au decontat cheltuieli ilegale, generând prejudicii de milioane de lei, arată un raport al Curţii de Conturi, potrivit adevărul.ro.
Verificările Curţii de Conturi asupra instituţiilor publice au scos la iveală o sumedenie de nereguli, de la salarii umflate până la furtul unor sume plătite de cetăţeni în contul taxelor ori decontarea de parfumuri, băuturi alcoolice şi chiar iaurturi şi banane. Potrivit raportului de activitate al Curţii de Conturi pe anul 2018, auditul efectuat asupra a 3.620 de instituţii publice şi companii de stat a scos la iveală prejudicii de 268 milioane de lei, cele mai mari fiind aduse prin creşterea nejustificată a salariilor, sporurilor şi premiilor sau plata unor lucrări sau servicii neexecutate. În urma verificărilor, Curtea a sesizat organele de cercetare penală în 39 de cazuri, printre care achiziţii fictive prin falsificarea documentelor, sustragerea unor sume plătite de cetăţeni în contul impozitelor şi taxelor locale, retragerea de sume din trezorerie mai mari decât cele care trebuiau achitate conform statelor de plată, dar şi însuşirea în interes personal de fonduri publice din bugetele unor şcoli.
Parfumuri şi alcool
Potrivit raportului Curţii de Conturi pe anul 2018, conducerea Institutului de Cercetare Informatică Bucureşti a creat un prejudiciu de 2,3 milioane de lei prin majorarea ilegală a salariilor conducerii, şefului contabil şi a altor angajaţi, dar şi prin decontarea unor cheltuieli de protocol cu „băuturi alcoolice, parfumuri, produse alimentare achiziţionate zilnic (covrigi, pizza, iaurt, banane, pâine, bere, ba chiar şi meniul zilei)“. În perioada auditată ( 2015 – 2017), directori generali ai Institutului au fost prof. dr. ing. Doina Banciu şi prof. dr. Decebal Popescu. Salarii de nabab la Turism Acelaşi raport arată că „Ministerul Turismului nu a respectat prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice“, 10 dintre persoanele detaşate în instituţie primind drepturi de natură salarială în sumă de 267.000 lei, în plus faţă de nivelul salariului de bază stabilit aferent funcţiei pe care au fost detaşaţi. În perioada auditată, ministru al turismului era Bogdan Trif, membru PSD.
Angajaţi plătiţi să stea degeaba
Curtea de Conturi a mai descoperit că Secretariatul General al Guvernului a plătit două persoane care pur şi simplu nu au făcut nimic. Acestea au fost încadrate la Departamentul/Direcţia pentru strategii guvernamentale – Serviciul politici de cooperare cu mediul asociativ. Pentru ele au fost plătite cheltuieli nelegale în sumă de 217 mii lei, reprezentând salarii şi datorii asimilate. Totuşi, nu au existat documente legale din care să reiasă faptul că cele două persoane au fost implicate în desfăşurarea unor activităţi şi, totodată, să justifice contraprestaţia muncii. Persoanele nu au fost consemnate în condica de prezenţă, în pontaje şi nu au fost întocmite rapoarte de evaluare a performanţelor individuale ale acestora.