„Park and Ride”, una dintre cele mai importante investiții ale Consiliului Județean Cluj în domeniul decongestionării traficului și a stimulării mobilității urbane, va fi finanțat din bugetul instituției, printr-o alocare multianuală.
Astfel, în cadrul ședinței ordinare de marți, 30 iunie a.c., consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre inițiat de vicepreședintele Marius Mînzat privind modalitatea de finanțare a obiectivului „Park and Ride” și indicatorii tehnico-economici ai investiției care va fi localizată pe strada Traian Vuia, în vecinătatea aeroportului clujean.
În ceea ce privește finanțarea acestei facilități, Consiliul Județean Cluj va aloca un buget total, multianual, în valoare de 62.306.236 lei cu TVA inclus. Din această sumă, minim două milioane de lei vor fi alocați în cursul acestui an, minim 25 de milioane în anul 2021, iar diferența va fi repartizată în anul 2022, când obiectivul urmează a fi finalizat.
* * *
În ceea ce privește lucrările propriu-zise, vor fi amenajate: un sens giratoriu de mare viteză cu „turbo-girație”, un acces rutier rapid din drumul național printr-o bandă de decelerare, un terminal tip „autogară” care va adăposti spații de așteptare călători acoperite, zone de servicii publice, copertine acoperite pentru autobuze, o parcare cu un număr total de peste 860 de locuri, opt peroane pentru autobuze, o stație de transport pentru transfer rapid, trotuare pietonale, o stație de bike sharing cu dotările și infrastructura aferentă, piste pentru biciclete, stații de încărcare autoturisme electrice, locuri dedicate în exterior pentru car-sharing, semnalizări orizontale și verticale pe întreg tronsonul, spații verzi perimetrale, etc.
Prin implementarea acestei investiții Consiliul Județean Cluj dorește să sprijine politica de descurajare a transportului cu autoturismul personal şi orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicletă, mersul pe jos. Utilizarea parcării de mari dimensiuni de către cetățenii care ajung în Zona Metropolitană Cluj-Napoca va determina o scădere a numărului de deplasări în zona centrală cu autoturismul şi folosirea, în schimb, a sistemului de transport public. Se preconizează ca interconectarea acestor facilități să reducă traficul în întreaga zona estică a Municipiului Cluj-Napoca, în special pe ruta str. Aurel Vlaicu – Piața Mărăști. Pe lângă avantajele evidente legate de decongestionarea traficului, „Park and Ride” va determina o scădere a presiunii pe locurile de parcare existente în municipiu și, bineînțeles, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi a celorlalte emisii poluante generate de traficul rutier.
Prin intermediul acestei noi facilități, Consiliul Județean Cluj se aliniază unei bune parcitci europene, parcările de tip ,,park&ride” funcționând deja cu succes în numeroase oraşe de pe continent. Situate la intrările principale, acestea le permit șoferilor din alte localități să îşi parcheze autovehiculele personale și să folosească transportul în comun pentru a ajunge în zona centrală.