Potrivit barometrului urban „Calitatea Vieții în Orașele din România”, peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală este înregistrat de orașul Cluj-Napoca (97%), alături de Oradea (96%) și Alba Iulia (95%), care au avut la conducere în ultimii patru ani primari liberali. La polul opus se află centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%).
Cluj-Napoca se află pe primul loc în topul celor 20 de orașe din România în 2020, fiind urmat de București, Brașov și Timișoara. Cea mai bună calitate a transportului este bifată tot de orașul Cluj-Napoca și cea mai apreciată administrație este tot cea din Cluj-Napoca, Bucureștiul ocupând locul 6.
Capitala înregistreaza cele mai slabe procentaje în mai multe din categoriile barometrului privind calitatea vieții din orașele din România. La categoria transportului urban, locuitorii Bucureștiului sunt cei mai nemulțumiți. În acest sens, valoarea de satisfacție este de doar 14%.
În regiunea București-Ilfov gradul de satisfacție pentru facilitățile educaționale este cel mai scăzut (60%). Cea mai scăzută apreciere pentru calitatea aerului este înregistrată tot în București. Cinci dintre reședințele de județ, inclusiv Bucureștiul, se află sub media de mulțumire măsurată la nivel național privind curățenia urbană.
În perioada 1 iulie – 15 august 2020 a fost elaborat un sondaj cuprinzător privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România. Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor orașe selectate din Uniunea Europeană. Orașele din România care au fost incluse în Eurobarometrul Flash sunt București, Cluj-Napoca și Piatra Neamț. Pentru Politica Urbană, a fost adoptată Metoda Eurobarometrului Flash, care a fost extinsă și aplicată la un număr total de 41 de orașe reprezentative din România. Acest Document de sprijin include o listă a celor 41 orașe și rezultatul final al chestionarului. Sondajul de opinie a avut un număr de 13.380 respondenți, din tot atâtea gospodării. Numărul total al persoanelor din gospodăriile intervievate a fost de 32.978 indivizi cu vârste de peste 15 ani.
Sursa: caleaeuropeana.ro