Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Proiect pilot de învățământ dual lansat la Cluj, Terapia caută elevi care să devină operatori chimiști

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a lansat, astăzi, în premieră națională, un proiect pilot de promovare a învățământului dual, prin care se vor căuta, în prima fază, absolvenți de clasa a VIII-a pentru a deveni operatori chimiști în cadrul companiei farmaceutice Terapia Cluj-Napoca, partener al proiectului.

Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că proiectul este unul absolut necesar pentru economia românească, după ce învățământul profesional a fost desființat în ultimii ani.

”Am lansat proiectul pilot <<Academia 2 în 1 – Școală și carieră>> care sperăm să devină un proiect la nivel național. Sperăm să schimbăm percepția și atitudinea față de învățământul profesional, dual, deoarece mai persistă mentalitatea învechită privind condițiile de la locul de muncă, fără ca părinții să aibă informațiile corecte. Ne interesează schimbarea percepției și creșterea atractivității învățământului dual. Ne adresăm elevilor de clasa a VIII-a și părinților și autorităților locale și vrem să ducem părinții și elevii, în special din mediul rural, în firme să vadă condițiile de muncă actuale. Ne adresăm agenților economici din județ, pe toate meseriile, în toate domeniile”, a spus Cuibus.

Acesta a precizat că un elev de clasa a VIII-a din învățământul dual primește o bursă de 200 de lei de la stat dar și una care poate ajunge la 700 de lei de la angajator.

 

Viitorii angajați primesc salarii de 800-1000 de euro/ lună

 

Directorul general Terapia, Dragoș Damian, a declarat la rândul său că prin acest proiect se va da o șansă pentru 28 de copii pe an să aibă acces la educație, la un job și o carieră.

”Vrem să dezvoltăm o nouă generație de operatori chimiști care lucrează pe echipamente de ultimă generație și care produc 3000 de cutii de medicamente pe minut. Vrem să îi reținem în România și să nu plece în străinătate, să lucreze în țară pe salarii de 800-1000 de euro pe lună, să creăm o nouă generație de meseriași în fabrici”, a explicat Damian.

Viitoarele clase de învățământ dual vor funcționa de anul școlar 2019/2020.

La nivelul județului Cluj funcționează în prezent 16 clase de învățământ dual din diverse domenii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Troleibuze noi în Cluj-Napoca: au sosit patru din comanda de cincizeci de unități

Patru troleibuze din comanda de 50 de unități a fost livrată în Cluj-Napoca de compania poloneză Solaris, urmând să circule...

Închide