Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

AVERTIZARE OFICIALĂ! Invazie de şoareci în nord vestul țării!

Invazie de şoareci în nord vestul țării! Autoritatea Națională Fitosanitară a transmis un buletin de avertizare oficial prin care anunţă că dăunătorii precum şoarecii s-au dezvoltat foarte mult din cauza condiţiilor meteo.

Redăm anunţul Autorității Fitosanitare:

Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia şi dezvoltarea dăunătorilor :SOARECI DE CAMP( MICROTUS ARVALIS) , SOARECI DE PADURE care pot cauza pierderi importante la culturile de CEREALE , POMI FRUCTIFERI , PEPINIERE
Pentru prevenire şi combatere se vor efectua tratamente chimice numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii : La o densitate de peste 4-5 colonii – vetre/ha.
Se foloseste urmatorul produs :
1. BROMAKOL in doza de 25-50 grame momeli / galerie activa

Perioada optima pentru efectuarea tratamentului : la o densitate de peste 4-5 colonii ( vetre ) pe ha.
RECOMANDĂRI: Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor conform: Ordinului Comun nr. 45/1991 al MAA, privind unele măsuri pentru protecţia familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu pesticide, a Legii nr.383/2013 a apiculturii şi nr.127/1991 al ACA din România; 68/05.02.1992 Ministerul Mediului; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Administraţie Locală şi 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, precum şi a Protocolului de colaborare nr. 328432/31.03.2015, încheiat între Agenţia Naţională Fitosanitară şi Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, privind implementarea legislaţiei, în vederea protecţiei familiilor de albine, împotriva intoxicaţiilor cu produse de protecţia plantelor.

ALTE RECOMANDĂRI:

Având în vedere implementarea cerinţelor legale în materie de gestionare referitor la ,,Introducerea pe piaţă a produselor de protecţia plantelor “, agricultorii, care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor au următoarele obligaţii:
1. Să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT.
2. Să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare- doza/ha,to, cultura, agentul de dăunare şi respectarea momentului aplicării. Aplicarea produselor de protecţia plantelor trebuie realizată numai la avertizare.
3. Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea.
4. Să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile
legii.(parcelele din zona de protecţie au o fâşie înierbată de 1-3 m, în funcţie de înclinaţia terenului 12%).
5. Toţi fermierii trebuie să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă a produselor de protecţie a plantelor utilizate în exploataţie, precum şi Registrul cu evidenţa produselor de protecţia plantelor pe care le utilizează.
NOTĂ: Nerespectarea de către utilizatorii profesionişti a prevederilor art.67 alin.(1) din Regulamentul (CE) NR. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţia plantelor pe care le utilizează se sancţionează cu amendă de la de la 8000 lei – la 10000 lei.
Normele privind ecocondiţionalitate sunt obligatorii pentru toţi fermierii care solicită plăţi prin scheme şi măsuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul naţional pentru care trebuie să respecte normele privind ecocondiţionalitate în conformitate cu reglementările în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Someșul murdar la Florești! Peste 50 de mc de gunoaie au fost adunate de angajații de la Ape Cluj

Angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj în colaborare cu angajați ai Companiei de Apă Someș SA și ai...

Închide